
Unul dintre cei mai avizați specialiști în ceea ce privește lupta antidrog, Cătălin Țone, trage un semnal de alarmă, revoltat pe faptul că Centrul Județean de prevenire de Evaluare și Consiliere Antidrog a dispărut din municipiu, fiind desființat, o umbră a acestuia regăsindu-se în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie, „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București!
În urmă cu o săptămână cotidianul nostru semnala faptul că a crescut îngrijorător numărul celor ce circulă pe șoselele din Giurgiu, sub influența substanțelor interzise. fenomen confirmat de către cadrele medicale din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, unde sunt înregistrate în fiecare săptămână o sumedenie de astfel de cazuri.
Constatăm că fenomenul drogurilor devine o problemă ce ține de securitatea națională, Giurgiu fiind un oraș în care consumatorii sunt la vârste din ce în ce mai fragede, iar simplele compuneri și acțiuni de informare nu își produc efectele scontate, fiind doar formale.
Faptul că avem nevoie de Centre Județene de Sănătate Mintală și pentru Prevenirea Adicțiilor (CSMPA) în cadrul cărora ar trebui să se acorde servicii specializate de sănătate mintală pentru copii, este o necesitate despre care specialistul Cătălin Tone, una dintre cele mai avizate voci din domeniu, cu o bogată expertiză, scrie pe pagina sa de facebook:
„Ne-am dori ca noul președinte al României să sprijine faptic lupta antidrog și să susțină (în limita competențelor legale, bineînțeles): Propunerea privind noua componență a Centrelor Județene de Sănătate Mintală și pentru Prevenirea Adicțiilor (CSMPA) în cadrul cărora ar trebui să se acorde servicii specializate de sănătate mintală pentru copii. Total posturi = minim 22, astfel:
4 posturi de medic confirmat în specialitatea psihiatrie pediatrică, din care cel puțin unul are atestat în medicina adicției;
– 6 posturi de asistent medical generalist;
– 2 posturi de psiholog clinician;
– 2 posturi de psihoterapeuți cu formare în terapie cognitiv -comportamentală și/sau sistemic – familială;
– 1 post de terapeut ocupațional;
– 1 post de logoped;
– 1 post de psiho-pedagog;
– 2 posturi de asistent social;
– 1 post de fizioterapeut;
– 2 posturi de registrator medical/statistician medical.
Centrele vor fi coordonate metodologic de Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog din cadrul Ministerului Sănătății. Acum, în România, sunt 44 CSMPA-uri care, în actuala componență, funcționează discutabil din punct de vedere al eficienței: 3 în București, 2 în Brașov și câte unul în toate celelalte județe, din păcate mai puțin Giurgiu care a rămas pe dinafară.
În consecință și de astă dată Giurgiu rămâne unul dintre orașele în care fenomenul drogurilor rămâne un subiect puternic teoretizat, însă fără un sprijin real în prevenția, combaterea și tratarea lui.
Mai mult, Agenția Națională Antidrog nu mai funcționează în municipiu, așa că fără specialiști în domeniu și un Centru care să funcționeze în cadrul Spitalului Județean Giurgiu, lupta împotriva acestui flagel râmâne doar o ficțiune!
