vineri, iunie 13, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Giurgiu a fost la un pas de a avea un  punct  operațional de lansare operațional  antigrindină!

Giurgiu a fost la un pas de a avea un  punct  operațional de lansare operațional  antigrindină!

0
Giurgiu a fost la un pas de a avea un  punct  operațional de lansare operațional  antigrindină!

În județul Giurgiu, grindina a distrus recoltele oamenilor, indiferent că vorbim de simple gospodării sau afectarea  unor ferme, pagubele sunt importante, iar munca și investițiile  acestora s-au dus pe apa sâmbetei! Ce este de făcut?

Fermierii  vorbesc  pe două voci. Unii dintre ei solicită un studiu de impact al sistemului antigrindină, fiind de părere că ele au un efect  negativ asupra cantității de precipitații. Protestele sunt  bazate pe  faptul că aceste sisteme ar fi redus cantitățile de precipitații…

De altfel,  în mai 2024, Asociația Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice din Județul Prahova (APACPT – PH) transmitea Parlamentului României o scrisoare prin care membrii acesteia își manifestau nemulțumirea față de funcționarea Sistemului național Antigrindină, spunând că fermierii au adunat dovezi „obiective” care atestă o scădere constantă a precipitațiilor pe câmpurile limitrofe zonelor protejate de acest sistem.

Toate protestele fermierilor au condus la măsura din luna iulie, 2024,  când Ministerul Agriculturii a emis Ordinul nr. 300/26.07.2024 prin care au fost suspendate activitățile de lansare a rachetelor antigrindină și a intrat în pază și conservare  infrastructura operațională din Grupul de Combatere Prahova.

În luna iunie a anului trecut, în țară erau 99 de Puncte de lansare operaționale, iar  Grupurile de Combatere din Satu Mare, Suceava-Botoșani și Dăbuleni se aflau în diferite faze de construcție. Urmau să devină operaționale și Grupurile de combatere din Dâmbovița-Argeș, Movileni,  Matca și Giurgiu.

La această dată toate lansările de rachete antigrindină sunt suspendate temporar, „ca măsură de precauție, în lipsa unui studiu de impact complet privind influența acestora asupra regimului precipitațiilor. Totodată, punctele de lansare existente nu au fost omologate, iar cadrul legislativ actual necesită actualizare”,  a transmis duminică, Ministerul Agriculturii.

 Fermierii sunt împărțiți ășa cum precizam, în două tabere: cei care  contestă și protestează împotriva acestui sistem și alții  care  doresc utilizarea acestuia,  cum  este  Clubul Fermierilor Români, asociație non-profit și neguvernamentală, a fermierilor din România.

 Membrii acestui Club sunt extrem de îngrijorați de scenariul conform căruia  ar putea fi închise, chiar și temporar, punctele de lansare,  ce le-ar putea asigura protecția antigrindină.

Până se va găsi însă o soluție, având în vedere căderile masive de grindină din ultimele săptămâni, MADR îi sfătuiește pe fermierii afectați să se adreseze Direcțiilor Agricole Județene, în vederea evaluării pagubelor și întocmirii proceselor verbale de calamități, în condițiile legii.

Amintim că în luna septembrie 2024, o adresă a MADR (nr. 6035/30.08.2024)  trimitea unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă SRL) în regim de conservare și pază, explicația MADR fiind aceea că „lipsesc alocările financiare necesare activității de operare pentru anul în curs”, potrivit unui comunicat comun al ONIV și al Unităților Antigrindină.

(T. Florian)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
20.9 ° C
20.9 °
20.9 °
75 %
3.6kmh
9 %
vin
21 °
S
25 °
D
26 °
lun
29 °
mar
29 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com