Gheorghe CIREAP, fermier – Președintele IMM Giurgiu:”Prețurile produselor agricole au suferit anul acesta o scădere dramatică!”

0
137

La scurt timp după publicarea prețurilor medii, la produsele agricole, aprobate pentru anul 2023, conform Hotărârii 325/21.12.2022, am luat legătura cu Gheorghe CIREAP, unul din cei mai implicați fermieri giurgiuveni în agricultura județului, fiind totodată președinte al IMM Giurgiu, solicitându-i un punct de vedere pe această temă.

”Ca fermier vă spun că din nefericire, pentru fermieri, prețurile produselor agricole au avut în acest an o scădere dramatică vis a vis de costurile de producție.

Dacă la costuri fermele înregistrează cheltuieli de până la 1250 lei, la grâu/tonă (datorită prețurilor input-urilor și a producțiilor diminuate, atât cantitativ cât și calitativ, cauzate de factorii climatici) prețurile de vânzare sunt în plaja celor comunicate prin hotărârea Consiliului Județean Giurgiu.

Ca urmare, rezultatele financiare vor fi foarte proaste la sfârșitul acestui an pentru cei mai mulți dintre fermieri. Efectul se propagă și asupra nivelului arendei, cu toate că exercițiul concurenței generează poziții extrem de diverse, (inclusiv paradoxale) ca nivel al arendei.

Exagerările, în orice direcție, nu sunt în regulă, ele deformează realitatea economică. Sperăm să avem cât mai puțini ani ca acesta în agricultură – a menționat Gheorghe Cireap, fermier și președinte al IMM Giurgiu.

(a consemnat Florian TINCU)