GALERIE FOTO: Biserica Schitului Sf. Nicolae a fost sfințită azi. Femeile au avut voie să intre în altar

0
176

Astăzi, 5 mai, biserica Schitului Sf. Nicolae a fost sfințită, în cadrul unei slujbe ținute de Prea Sfinția Sa Ambrozie, Episcopul Giurgiului. La un asemenea eveniment este permis și femeilor să intre în altar, iar persoanele care au profitat de această șansă nu au fost deloc puține.

Încă de la primele ore ale dimineții, numărul persoanelor care au venit să asiste la slujba de sfințire și, apoi, să intre în altar pentru a se ruga, a fost unul destul de mare. În schimb, nu s-au înregistrat evenimente neplăcute, cei 12 jandarmi care au asigurat ordinea în curtea și în interiorul bisericii colaborând cu oamenii veniți la slujbă.

Până la finalul zilei, se așteaptă ca un număr de câteva mii de persoane să treacă pragul bisericii Schitului Sf. Nicolae, care a fost resfințit după o sută de ani de la ultima sfințire.

La ceremonialul de astăzi a fost adusă și Icoana Făcătoare de Minuni de la Letca Nouă, prilej pentru credincioși să se închine și la aceasta.

Scurtă istorie

Biserica Schitului „Sfântul Ierarh Nicolae” din Giurgiu are o istorie foarte zbuciumată, fiind până în 1830 geamie mahomedană, necunoscându-se data construcţiei acesteia şi nici numele ctitorilor.

În anul 1830, geamia a fost transformată în biserică ortodoxă, cu hramul „Sfântul Nicolae”, după numele ţarului Nicolae I al Rusiei, această hotărâre luându-se în perioada 1828-1829, ca urmare a eliberării Cetăţii Giurgiului de sub ocupaţie otomană şi a restituirii oraşului Giurgiu Principatului Valahiei. În anul 1877 a fost bombardată de turci iar în anul 1944, în timpul luptelor care au avut loc între armata română şi trupele germane, biserica a fost bombardată de germani, suferind grave deteriorări la nivelul zidurilor exterioare.

Începând cu anul 2006,  biserica parohială „Sf. Ier. Nicolae” a fost transformată în schit de călugări.

(Jurnal)