GAFA SĂPTĂMÂNII la GIURGIU: De Bobotează, pe fondul Troparului cântat de preoți, un taraf prezent la eveniment, s-a apucat să încingă atmosfera cu cântece de petrecere!

0
1532

Deși organizatorii au dorit siguranță să fie, de la un cap la altul, un moment festiv, procesiunea de Bobotează, de la Giurgiu a avut și un moment anecdotic, care în timp ce pe unii i-a consternat, pe alții i-a făcut să râdă cu gura până la urechi.

În momentul sosirii procesiunii, în zona în care urma să aibă loc aruncarea crucii în apă, spectacolul ce a urmat a fost deplin.

 

În timp ce preoții s-au apucat să cânte troparul (n.red: scurtă cântare bisericească de laudă în cinstea unui sfânt sau a unui eveniment religios), adecvat acelui context religios, rostindu-se pe mai multe voci:  „În Iordan, botezându-te, Tu, Doamne…”, taraful prezent la fața locului s-a apucat să interpreteze, cu patos artistic, un ditamai  „marșul nupțial”,  piesă care se cântă pe la nunți!

Astfel, toți cei prezenți, de la oficialități și până la preoții participanți la procesiune, au fost nevoiți să asculte, mai mult de o jumătate de oră, melodii ce îndemnau la sârbe, hore, fripturi, cârnați la grătar și nu în ultimul rând… la șpriț!

După un timp, probabil contrariați de acest simultan ”lăutaro-religios”, câțiva dintre preoți au preferat să renunțe la eveniment, îndreptându-se către bisericile de parohie, unde îi așteptau enoriașii, dornici  să li se împartă aghiasmă…

(Jurnal)