Gabriela Horga: „Trenul Connecting Europe Express a ajuns vineri dimineață în Gara Giurgiu, primul pas al traseului de 900 de kilometri prin România, din totalul de 20.000 de kilometri pe care îi străbate în țările UE.”

0
351
Trenul Connecting Europe Express a ajuns vineri dimineață în Gara Giurgiu, primul pas al traseului de 900 de kilometri prin România, din totalul de 20.000 de kilometri pe care îi străbate în țările UE

„La evenimentul de la Giurgiu au participat mai mulți oficiali ai județului. Delegația Connecting Europe a fost întâmpinată la intrarea în țară cu un mesaj de bun venit, semne de carte – suvenir cu motive tradiționale românești și un moment artistic organizat de conducerea Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale.

Cu ajutorul conducerii Muzeului „Teohari Antonescu”, oficialilor le-au fost prezentate istoria primei căi ferate din România și macheta celei mai vechi locomotive românești cu abur, CFR 43 Călugăreni.

Oficialitățile giurgiuvene și delegația participantă au încheiat evenimentul printr-un schimb de fanioane.

Connecting Europe Express, trenul special care marchează Anul Căilor Ferate” în UE va traversa în total 26 de țări în drumul său care a început pe 2 septembrie la Lisabona și se va încheia pe 7 octombrie, la Paris. Traseul trenului este de peste 20.000 km, oprirea în peste 100 de localități.

”E un tren experiment, un tren laborator, care ilustrează nu numai avantajele transportului feroviar, ci şi obstacolele pe care trebuie să le depăşim pentru a avea un spaţiu unic feroviar european”, a explicat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. De altfel, Adina Vălean a fost prezentă la sosirea trenului în București.

Giurgiu a fost întotdeauna un punct de reper pe harta căilor ferate europene, dacă este să ne referim numai la prezența orașului pe ruta Orient Expres, inaugurată în 1883”

(Gabriela Horga – Deputat PNL de Giurgiu)