Furnizorii mari  fac legea pe piaţa liberă de electricitate. Ce faceți pentru a plăti mai puțin la curent…!

0
301

Marea majoritate a casnicilor  din România, respectiv şi la Giurgiu, au rămas  în continuare la aceiaşi furnizori, în sistem reglementat, după cum reiese din datele publicate recent de ANRE. Din obişnuință sau din lipsă de informații abonații prefer să continue contractile care le au cu vechii operatori de furnizare  cu energie elctrică.

Deşi au avut la dispoziţie mai mult de doi ani pentru a-şi schimba contractul de furnizare de energie electrică şi/sau furnizorul, marea majoritate a consumatorilor casnici au preferat să nu facă nimic în acest sens. Mai puţin de unul din opt a trecut în piaţa concurenţială şi, chiar şi dintre aceştia, marea majoritate au ales să rămână la unul dintre cei cinci mari furnizori de ultimă instanţă (FUI) şi au schimbat doar contractul. Potrivit datelor ANRE, din cei 1,01 milioane de casnici care au trecut în piaţa concurenţială, aproape 902.000 au ca furnizor tot unul dintre cei mari cinci FUI (Electrica, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, CEZ, E.ON).

De ce e bine să îţi schimbi furnizorul

De la 1 ianuarie, piaţa energiei electrice pentru consumatorii casnici s-a liberalizat 100%, iar ANRE doar avizează tarifele finale pentru consumatorii care nu au trecut pe piaţa concurenţială, şi au rămas cu actualele contracte la aceiaşi mari furnizori, în regim de ultimă instanţă, Enel, CEZ, E.On şi Electrica. Consumatorii care nu au intrat încă pe piaţa concurenţială au două mari dezavantaje, dacă rămân alimentaţi în regim de ultimă instanţă.

Primul ţine de garanţia preţului. În sistem de piaţa concurenţială, contractele furnizorilor presupun existenţa unui preţ ferm pe kWh, pe toată durata contractului, un an sau doi, indiferent de costurile pe care le are furnizorul cu achiziţia energiei. În cazul în care consumatorii rămân în sistem de ultimă instaţă, preţul se va schimba de cel puţin două ori pe an, momente la care ANRE va aviza tarifele CPC, iar aceste tarife vor ţine cont de preţul energiei electrice din piaţă, pe care furnizorii îl vor achiziţiona pentru clienţii lor. Astfel, clienţii sunt expuşi la variaţiile de preţ de pe piaţa energiei, inclusiv piaţa spot, unde acum două ierni preţurile au atins cel mai mare nivel din istorie.

Al doilea ţine de nivelul preţului. Tarifele practicate de furnizori pentru piaţa concurenţială sunt mai mici decât cele practicate de marii furnizori de ultimă instanţă (FUI) pentru clienţii care rămân alimentaţi în regimul vechi, de serviciu universal.

Fie că rămân la acelaşi furnizor, dar trec pe contracte pe piaţa liberă, fie că schimbă şi furnizorul, consumatorii de energie electrică trebuie să ştie că această mutare nu prezintă vreun risc. În cazul în care furnizorul ales dă faliment, locul de consum este preluat automat de furnizorul de ultimă instanţă al zonei (unul dintre cei patru mari), în regim de serviciu universal. Clientul nu va rămâne niciun moment fără energie electrică. Este adevărat că, în perioada în care trece automat în regim de serviciu universal, va plăti preţurile avizate de reglementatorul ANRE, mai mari decât ce plătea înainte furnizorului privat, dar este liber să aleagă oricând, inclusiv în acea perioadă, un alt furnizor de pe piaţa liberă.

În zona noastră , Muntenia Sud (Municipiul Bucureşti, judeţele Ilfov şi Giurgiu), consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Enel un preţ final de 0,61 lei/kWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, cele mai bune oferte sunt ale Restart Energy, Enel (ofertă de piaţă concurenţială) şi RCS&RDS, toate cu 0,5 lei/kwh. Economia este aşadar de până la 18%!

(Jurnal)