Curtea Superioară de Justiție Masonică, forul suprem de judecată al Marii Loji Naționale din România, a decis definitiv excluderea lui Stelian Nistor din Ordin.

Pe 4 iunie, Marele Maestru al MLNR a emis decretul prin care a dispus ”arderea între coloane” a lui Nistor, în cadrul Lojei Isaac Newton, unde acesta era maestru mason.

MLNR este singura entitate masonică regulară de pe teritoriul României. În spatele expresiei dure, ”ars între coloane”, stă, de fapt, simpla expulzare din Ordin, justiția masonică ocupându-se de încălcări ale normelor, regulamentelor și Consrtituția MLNR, nu de dosare penale sau civile.

Stelian Nistor, de profesie actor, a fost Supremul Mare Comandor al Supremului Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat, până pe 21 aprilie.

Nistor a fost deferit Tribunalului Masonic pentru mai multe abateri de la norme, de la primirea la ținute ale Ritului a unor ne-masoni până la acțiuni care au pus în pericol relațiile frățești dintre masonii de o parte și de alta a Prutului.

Pe 7 mai, Tribunalul a decis în unanimitate excluderea lui Nistor, el fiind reprezentat de un avocat ales de tribunal, deși inițial își desemnase unul.

Excluderea înseamnă că el nu mai poate participa la activități masonice regulare, în jurisdicția MLNR și nici la cele ale riturilor de perfecție, nemafiind maestru mason.

(Jurnal)