Fostul președinte al Franței , Nicolas Sarkozy , a fost reținut într-un dosar ce vizează finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2007, an în care a și devenit președinte al Franței.

Potrivit Le MONDE care  a avut acces la rechizitoriu, ar fi vorba despre  o afacere de corupție și trafic de influență în care este implicat fostul președinte francez.

Rechizitoriul mai precizează că există dovezi suficiente pentru a-l condamna pe Sarkozy. Este deja o premieră. Pentru prima oară un președinte al Republicii ar putea răspunde pentru corupție în cursul unui proces public, subliniază Le Monde.

 

Dosarul este agravat și de o altă acuzație foarte gravă. În 2014 Sarkozy ar fi încercat să obțină acces la informații secrete din acest dosar prin intermediul avocatului său Thierry Herzog.

Conform anchetatorilor, există informații care arată că, în perioada noiembrie 2006 – începutul lui 2007, Sarkozy a primit o finanțare ilegală de cinci milioane de euro din partea liderului libian Muammar Gaddafi.

Banii ar fi fost livrați prin mai mulți intermediari precum Ziad Takkiedine, Abdallah Senoussi, Choukri Ghanem sau Bechir Saleh, lideri importanți din garda lui Gaddafi și oameni responsabili cu relațiile dintre cele două state.

Rămâne de văzut dacă Sarkozy va fi eliberat pe cauțiune, deși există deja informații care spun că procurorii vor solicita arestarea preventivă a fostul președinte francez de teamă ca acesta să nu părăsească Franța.

La rândul nostru, așteptăm cu nerăbdare limpezirea apelor și în mult discutatele și mult amânatele dosare de corupție aflate pe rol în lumea românească, în care sunt vizați foști și actuali înalți demnitari.  

(Jurnal)