Fostul ministru al Transporturilor , deputatul Răzvan CUC, explică în ce mod și-ar putea reveni TAROM, o companie grevată de ”vechi metehne și de încrengături de grade de rudenie!”

1
900

 

Recent, într-un cotidian național fostul ministru al Transporturilor, deputatul de Giurgiu, Răzvan Cuc, era culpabilizat pentru numirea ca director general interimar la Tarom a Danielei Dragnea , în locul pilotului Florin Susanu, după ce doamna Ileana Daniela Dragne lucrase o perioadă la agenția Tarom de la Tel Aviv.

Se insinua totodată faptul că noua directoare a Companiei  nu ar avea habar de managementul unei companii de anvergura Tarom. Întrebat cum răspunde acestei acuzații Răzvan Cuc ne-a declarat:

La apreluarea mandatului meu, în momentul când am devenit ministru, la Compania Tarom am găsit o conducere numită de pe timpul tehnocraților, ce nu a luat în calcul sub nicio formă programul comercial de vară al Companiei și nici un proces de restructurare sau de reînnoire a flotei , așa cum prevedea programul de guvernare al Partidului Social Democrat.

De îndată ce am venit, în luna februarie a expirat  numirea vechiului director , iar  Consiliul de Administrație a numit pe noul director, în persoana d-lui Eugen Davidoiu. Acesta a reușit ca până la sfârșitul lunii iunie să achiziționeze două aeronave noi care urmau să înlocuiască alte două vechi.  Astfel a crescut numărul de pasageri care putea fi transportat de compania Tarom și implicit majorarea veniturilor.

 La preluarea Companiei Tarom, la sfârșitul  lunii februarie,  de către noul director  Compania  înregistra  o pierdere de 50 de milioane de lei;  în luna martie se înregistrau  70 de milioane lei, pierderile  continuând să crească în primul semestru, datorită  insuficienței Flotei și numărului foarte mare de angajați.  Odată cu achiziționarea celor două avioane s-a simțit o creștere a veniturilor la Tarom astfel că în luna iunie s-au înregistrat 2 milioane de euro suplimentar, lucru care ne-a făcut să înțelegem că flota trebuie reînnoită, demarându-se și procedura de achiziție pentru aeronave de lung curier .

În urma discuțiilor dintre mine și primul ministru am numit ca interimar pe Florin Susan, director în cadrul Companie. Un director de zbor cu vechime, un om care   se  afla de multă vreme  în slujba Taromului . Acesta dorind să-și continue însă programul de zbor și-a înaintat demisia și astfel a fost  numită de către Consiliul de Administrație doamna Daniela Dragnea reprezentantul Taromului în Israel, pe cele mai benefice rute din punct de vedere al încasărilor  .  O femeie competentă…

Cert este faptul că o Companie ca Tarom, cu metehne foarte vechi  și aici  vorbesc despre toată încrengătura de grade de rudenie care există în această companie, nu poate fi condusă de manageri interimari. Acum văd că s-a numit un nou manager la Tarom care să ducă la capăt lucrurile pe care le începusem eu : Prioritatea fiind restructurarea Companiei , pentru că doar cu un  număr de 23 de aeronave noi nu poți acoperi costurile cu cele  două mii de angajați . Vă pot da exemplul unei companii concurente care cu doar 1500 de salariați deservesc 29 de aeronave. Se poate deci mai puțini oameni la un număr mai mare de aeronave…

Urmează ca acest proces de restructurare să fie făcut de un management care să nu fie interimar, căci aceasta ar însemna prelungirea de pe o lună pe alta a contractului de mandat. În compania Tarom este nevoie de minim un an pentru  redresarea Companiei:   vorbim de restructurare, de uniformizarea flotei,  asta însemnând să avem un singur tip de aeronave, nu cum avem acuma, trei… cât și regândirea politicii comerciale, astfel încât Taromul să devină o Companie foarte flexibilă și să  competiției de pe piață.

În concluzie nu mi se poate imputa nimic în legătură cu numirea Danielei Dragnea care a fost numită de Consiliul de Administrație. Era la acel moment cea mai bună soluție pentru Tarom . Deși am mai avut discuții și cu alte persoane , ea a fost singura care a acceptat să preia interimatul la Tarom până se găsește un nou manager  pe care văd că a fost déjà găsit – a explicat deputatul Răzvan Cuc, fostul ministru al Ministerului Transporturilor.    

1 COMENTARIU