Nicolae Popa a fost condamnat în 2007 de Tribunalul București la 15 ani închisoare în dosarul FNI, alături de Ioana Maria Vlas, care a primit 13 ani închisoare.
Fondul Național de Investiții (FNI) a luat ființă la 17 august 1995, cu administrare SOV Invest. Prăbușirea Fondului Național de Investiții în mai 2000 a afectat aproape 300.000 de investitori. Nicolae Popa s-a sustras executării pedepsei, fugind din țară încă din anul 2000, și a fost dat în urmărire prin Interpol în 2002, în baza mandatului internațional de arestare emis de instanța din România. În luna decembrie 2009, el a fost arestat în Indonezia și adus în țară, unde a fost încarcerat.
Pe 17 februarie 2014, Judecătoria Giurgiu a decis reducerea pedepsei aplicate lui Nicolae Popa de la 15 ani închisoare la 6 ani și 8 luni, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri și aplicării legii penale mai favorabile. Magistrații au admis contestația la executare formulată din oficiu ca urmare a sesizării Comisiei de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile, au descontopit pedeapsa rezultantă de 15 ani închisoare aplicată lui Nicolae Popa în dosarul FNI și au redus condamnarea la cinci ani închisoare, la care au adăugat un spor de 1 an și 8 luni, rezultând astfel o pedeapsă finală de 6 ani și 8 luni închisoare.
După faptă și răsplată??
Pe 30 august Nicolae Popa a fost eliberat din Penitenciarul Găești, unde executa o condamnare pentru înșelăciune. „Admite propunerea de liberare condiționată formulată de Comisia de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Găești pentru condamnatul Popa Nicolae, Dispune liberarea condiționată a condamnatului Popa Nicolae de sub puterea mandatului nr. 424/2014 emis de Judecătoria Giurgiu, în baza sentinței penale nr. 364/2014, dacă nu este reținut sau arestat în alte cauze”, se arată în hotărârea pronunțată de Judecătoria Găești pe 24 august și care putea fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.
Este uimitor cum poți să înșeli peste 300.000 de investitori, să te sustragi executării pedepsei, iar ca ”premiu” să primești o pedeapsă redusă de 6 ani și 8 luni, ca ulterior, pentru bună purtare să beneficiezi de liberare condiționată! Când te gândești că sunt condamnați care au furat o pâine și au primit trei ani de închisoare, te gândești dacă nu cumva zeița justiției nu este doar oarbă, ci are multiple forme de handicap…!
(Jurnal)