Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, este extrem de pesimist în ceea ce privește pensiile ce urmează a fi date pe viitor. El susţine că fără o reformă rapidă a sistemului de pensii, cei născuţi după 1970 nu vor mai avea șansa de a le plăti cineva pensiile, întrucât nu vor mai fi bani.

Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung”, a spus Cîţu, precizând, după cum scrie News.ro:  ”cârpeli  s-au tot făcut de 30 de ani (…)  Există acest drept pentru a avea o pensie care nu este legată de contributivitate, dar calculul acestei pensii este în atribuţiile Guvernului, asta nu înseamnă că trebuie să fie pensii de zeci de mii de lei, care să fie mai mari decât un salariu. Exist categorii care, prin tratate internaţionale, au dreptul la pensii de serviciu, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie pensii nesimţite”.

Câțu a mai spus că liberalii susţine în continuare un singur principiu pentru pensii, acela al  contributivității: … pentru că nu există două Românii sau două tipuri de români, unii mai speciali decât alţii. Suntem aceiaşi oameni. (…) Sistemul de pensii astăzi este ca un Caritas – cât ai oameni să contribuie, este ok, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi cam prin anii ’70 nu vor mai avea cine să le plătească pensia”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, este nevoie de o reformă a sistemului de pensii: ”Trebuie să luăm o decizie foarte rapid despre reforma sistemului de pensii. Nu se întâmplă peste noapte, durează cam 10 – 15, poate 20 de ani, să reaşezăm situaţia. (…) Trebuie să reformăm întreg sistemul de pensii că, fără o refromă clară, nu vor mai fi bani. Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung. Pe termen scurt, cârpeli s-au tot făcut de 30 de ani”.

(Jurnal)