Americanii trimit în România și Bulgaria un reprezentant special ce se va ocupa de problema corupției, spălării banilor și crimei organizate

0
249

Departamentul Justiției din Statele Unite au trimis luna trecută un așa numit Resident Legal Advisor pentru Bulgaria și România, care ar urma să ofere asistență în domeniul justiției pentru în eforturile de combatere a corupției, spălării banilor și crimei organizate, anunță ambasada SUA la Sofia într-o postare pe Facebook.

Anunțul a fost postat în urma întâlnirii care a avut loc marți între Jessica H. Kim, noul reprezentant al Statelor Unite, și ministrul justiției din Bulgaria.

Este pentru prima dată când Statele Unite trimit un reprezentant special în regiune, cu misiunea expresă de a se ocupa de probleme legate de corupție, spălare de bani și crimă organizată. Până acum, aceste chestiuni erau urmărite de funcționari din cadrul Ambasadei sau din cadrul Departamentului de Stat.

Potrivit Departamentului de Justiție, Jessica Kim a primit în 2018, premiul procurorului general din Statele Unite pentru rezultate de excepție obținute în calitate de nou angajat, fiind una dintre cei 244 de noi angajați premiați pentru merite deosebite în serviciul public.

La vremea respectivă, Kim era angajată de mai puțin de cinci ani în cadrul Departamentului de Stat, în calitate procuror în cadrul Districtului Ohio. În calitate de procuror, a obținut condamnări în câteva cazuri importante de fraude financiare și în două cazuri de criminalitate cibernetică.

Trimiterea unui expert anticorupție în Bulgaria a fost anunțată de către ambasadorul SUA la Sofia, Hero Mustafa, la sfârșitul lunii noiembrie, după ce premierul Boiko Borisov s-a întors din vizita sa la Casa Albă, transmite Sega, citată de Rador.

Ambasadorul Mustafa a prezentat-o, marți, pe Jessica Kim și adjuncţilor ministrului bulgar de justiţie. În cadrul întâlnirii s-a convenit ca ambele părți să dezvolte dialogul și să împărtășească know-how-ul în ce privește o mai mare independență a instanței de judecată și a procuraturii.

(Jurnal)