Poliţia Română începe vineri, 2 august, verificarea transportatorilor ilegali de persoane în toată ţara, anunţă, pe Facebook, ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor.

Poliţia începe astăzi verificarea transportatorilor ilegali de persoane în toată ţara. Desfăşurată timp de 8 zile în primă fază, acţiunea vizează depistarea celor care efectuează transport neautorizat de persoane„, a scris, pe Facebook, Mihai Fifor.

Ministrul interimar de Interne anunţă că acţiunile vor fi concentrate în special în apropierea zonelor de îmbarcare şi debarcare a pasagerilor din staţiile pentru mijloacele de transport în comun, gări, autogări, dar şi pe traseele de deplasare a acestor autovehicule.

Poliţiştilor rutieri, de ordine publică, de investigare a criminalităţii economice şi de la transporturi li se vor alătura şi specialişti ai Registrului Auto Român şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, precizează Mihai Fifor.

Anunțul vine, cel mai probabil, ca urmare a evenimentelor ultimelor zile. La Giurgiu, sunt cel puțin trei locații în care șoferi binevoitori își „vânează” clienții, oferindu-le curse către destinațiile dorite, contra unor sume care, de multe ori, sunt sub tarifele practicate de transportatori. Numai că, în asemenea cazuri, pe lângă faptul că statul este „șuntat” în ceea ce privește impozite și taxe, nu există nicio siguranță, nicio asigurare a pasagerilor sau bagajelor. Altfel spus, urci în mașina de ocazie pe riscul tău. Și nu puține au fost cazurile când, în urma unor evenimente rutiere, pasageri luați la ocazie au fost răniți sau, și mai rău, și-au pierdut viața.

La Giurgiu, de-a lungul timpului, mulți dintre așa-zișii „transportatori”, pirați, cum sunt numiți, au acumulat multe zeci sau sute de milioane de lei vechi amenzi, pe care nu le-au plătit niciodată, dar care s-au transformat în zile-muncă în folosul comunității. Și aici, există un vid legislativ, în sensul că nu pot executa, pentru sumele datorate bugetului local, un număr mai mare de 300 de ore de muncă în folosul comunității. Lunar, ne preciza directorul Direcției de Impozite și Taxe Locale Giurgiu, Laurențiu Țintea, sunt puse în executare între 10 și 15 dosare de acest tip.

(Jurnal)