AcasăActualitateFederația Solidaritatea Sanitară din România: ”Un chirurg este plătit  doar cu 38...

Federația Solidaritatea Sanitară din România: ”Un chirurg este plătit  doar cu 38 lei/oră, în timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă!”

Federatia Solidaritatea Sanitara din România ne-a transmis un comunicat de presă în care explică acțunea de protest începută de ceva timp în țară.

Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă prezentarea punctuală a motivelor acțiunilor de protest, menite să indice public problemele cu care se confruntă fiecare categorie profesională, cu plata pe care o primesc medicii pentru gărzile suplimentare normei de bază.

Considerați că a plăti un chirurg pe timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă cu un tarif net de 38 lei/oră este normal?! Pentru a înțelege mai bine situația vă invităm să comparați acest venit cu ce ar putea obține în privat în cadrul consultațiilor desfășurate în acest interval (cel puțin 380 lei/oră net) sau a intervențiilor chirurgicale (care pot depăși 1000 lei/oră).  

Acesta este doar unul dintre foarte multele exemple de inechități salariale ce afectează profesioniștii din sănătate. Vom reveni la detalierea acestui exemplu după o scurtă prezentare a situației gărzilor medicilor.

Situația dramatică a plății gărzilor

Plata gărzilor suplimentare normei de bază ale medicilor se calculează la ora actuală prin raportare la un salariu brut lunar de (exemplul pentru medicului primar gradația 5 – nivelul maxim posibil):

 5605 lei/lună în cazul spitalelor neclinice; 7020 lei/lună în cazul spitalelor clinice. Adică, echivalentul unui salariu net de: 3222 lei/lună în spitalele neclinice; 4036 lei/lună în spitalele clinice.

În cazul medicului primar cu gradația 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă este de: 22 lei/oră în spitalele neclinice și de 28 lei/oră iar în cele clinice. Dacă medicul în discuție are nivelul maxim al sporului pentru gardă (ceea ce se întâmplă rar) atunci tariful orar net pe care-l primește medicul primar pentru garda desfășurată în timpul săptămânii este de: 38 de lei/oră în unitățile neclinice și de 48 de lei/oră în unitățile clinice!

Atunci când garda este desfășurată în zilele de weekend și în zilele libere legale tariful orar net este de: 44 de lei/oră în spitalele neclinice și de 55 lei/oră în spitalele clinice.

Pentru a înțelege ce înseamnă o gardă, amintim că în discuție este un efort depus de medic de-a lungul unui număr de ore care depășește cu mult durata zilnică normală a muncii, respectiv: 18 ore de lucru continuu este durata cea mai mică a unei gărzi, din care 8 ore noaptea și 24 ore de lucru continuu este durata cea mai mare a unei gărzi (incluzând și 8 ore lucru de noapte).

Din cauza desfășurării gărzilor în continuarea programului de lucru de la norma de bază, în majoritatea cazurilor se ajunge la cumularea activității din cele două contracte, adică la 30 de ore de lucru continuu. Aceste precizări sunt foarte importante dacă avem în vedere că medicul este nevoit să lucreze de-a lungul unor perioade atât de lungi.

O scurtă prezentare a contextului

Pentru a asigura intrarea în legalitate a activității desfășurată de medici în gărzi în sistemul public de sănătate din România, pentru gărzile suplimentare s-a introdus în anul 2016 (la solicitarea și în urma acțiunilor Federației „Solidaritatea Sanitară”) al doilea contract individual de muncă pentru gărzile suplimentare. Cu alte cuvinte, pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale publice pentru populație, la ora actuală medicii din sistemul public de sănătate românesc își desfășoară activitatea în baza a două contracte individuale de muncă după cum urmează:

Contractul individual de muncă aferent normei de bază (acesta incluzând și o gardă/lună). Doar pentru acesta beneficiază de salariul de bază crescut.

Contractul individual de muncă cu timp parțial pentru gărzile suplimentare normei de bază. Pentru acest contract nu beneficiază de noul salariul de bază, ci de cel din ianuarie 2018.

Efectuarea gărzilor suplimentare în cadrul celui de-al doilea contract individual de muncă asigură continuitatea serviciilor medicale, fiind un serviciu prestat de medici în interesul cetățenilor.

Situația generală a veniturilor medicilor

Imaginea publică a unor venituri foarte mari ale medicilor este în bună măsură exagerată, ea fiind determinată atât de luarea în considerare doar a locurilor de muncă cu condiții deosebit de periculoase, cât și de neînțelegerea impactului pe care-l are plata inadecvată a orelor de gardă asupra venitului total.

Vom ilustra situația tot cu exemplul medicului chirurg, luând în considerare cele două situații limită: nivelul maxim și cel minim, respectiv medicul primar chirurg cu gradația 5, la final de carieră, și medicul specialist chirurg, gradația 2, la începutul carierei (după rezidențiat).

 

Calculul cumulat al veniturilor nete obținute în urma celor două contracte este următorul:

Medic primar chirurg, gradația 5-a, cu toate sporurile la maxim: 69 lei/oră în neclinic și de 74 lei/oră în clinic.

Medic specialist chirurg, gradația a 2-a, cu toate sporurile la maxim: 52 lei/oră în neclinic și de  53 lei/oră în clinic.Aceste venituri sunt obținute în cadrul următoarelor condiții de activitate a medicului chirurg:

Efectuează 5 gărzi/lună, suplimentare normei de bază: patru în cursul săptămânii și una în weekend; Lucrează în total (norma de bază + contractul de gărzi): 243 ore în lună din care:  48 ore lucru de noapte; Cel puțin 90 de ore în intervenții chirurgicale; 24 ore lucrate în weekend; în 5 zile din lună lucrează continuu minim 18 ore/zi, iar în una minim 24 ore/zi.

Are toate sporurile la maxim (ceea ce nu se întâmplă în mod frecvent; în majoritatea situațiilor sporurile sunt la nivel minim sau cel mult mediu): sporurile pentru condiții de muncă și sporurile de gardă.

Pentru o înțelegere corectă a situației vă invităm să comparați tariful orar al medicilor cu tarifele orare aplicabile diferitelor profesii sau meserii!

Calculul este făcut luând în considerare standardul de 4 consultații pe oră, a câte 200 lei fiecare. La suma totală s-a aplicat o reducere de 20% pentru cheltuieli administrative și profit, rămânând salariul brut, căruia i s-au aplicat impozitul și contribuțiile.

(Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, mobil , Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR).

 

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
34 ° C
34 °
34 °
26 %
3.6kmh
23 %
lun
34 °
mar
35 °
mie
36 °
joi
39 °
vin
35 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!