Astăzi, 27 martie, în zi de mare însemnătate istorică, împlinirea a 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România, am decis să dezvelim statuia Reginei Maria, din parcul cu același nume din centrul orașului, fără fast și festivism, în semn de responsabilitate față de perioada grea pe care o traversam.
Aducem astfel un pios omagiu Reginei Maria- Regina Romaniei, a cărei contribuție în recunoașterea Marii Uniri în fața marilor puteri a fost una determinantă, și „ne inclinăm” pentru exemplul de omenie, umanitate și patriotism pe care ni l-a oferit.
Tot astăzi, două mari institutii de cultură, Biblioteca Județeană I.A.Bassarabescu
https://www.facebook.com/…/pcb.279155302…/2791572940959816/… și Muzeul Județean de Istorie
https://www.facebook.com/…/pcb.146293560…/1462898190556820/… au pregatit expozitii ce pot fi urmărite virtual, pe paginile de facebook, limitare impusă de situația prin care trecem în acest moment, la nivel mondial.

Aveți mai jos, informații despre personalitatea Reginei Maria, omagiată, astăzi, la Giurgiu, cu liniște și decența, dar cu cel puțin la fel de multă recunoștință.

MARIE – ALEXANDRA – VICTORIA de SAXA-COBURG și GOTHA

(n. 1875 – d. 1938) a fost prima fiică a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei (unica fiică a țarului Alexandru al II-lea) și a principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Coburg-Gotha, duce de Edinburgh; a fost, totodată, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

S-a căsătorit în 1892 cu Ferdinand I, principe moștenitor al tronului, devenind REGINA MARIA A ROMÂNIEI între anii 1914 și 1927. În slujba națiunii adoptive, ea a avut o activitate remarcabilă în anii primului război mondial și a negocierilor de pace care au urmat. Îmbrăcată în haine de soră medicală, Regina Maria a organizat spitalele de campanie și a fost prezentă printre cei suferinzi, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”.

Preocupată de situația orașului nostru distrus de război, la 12 august 1919 Regina Maria a inspectat cantina înființată la Giurgiu de misiunea umanitară americană. Pe data de 21 mai 1926, Regina Maria a mai efectuat o vizită la Giurgiu pentru festivitatea regimentului Reginei Elena. În perioada interbelică giurgiuvenii au onorat-o pe Regină, acordându-i numele atât spitalului, cât și unui liceu particular de fete.

La Centenarul Marii Uniri, Primăria și Consiliul Local au decis ridicarea acestei statui, opera sculptorului Constantin Ionescu, drept un nou prinos de recunoștință peste timp