”Fără cazinouri și păcănele în proximitatea școlilor și locurilor de joacă!”  – proiect propus de USR.

0
508

Această inițiativa legislativă a USR vine să modifice Ordonanța nr. 77/2009, prin care se dorește ca spațiile în care se desfășoară jocuri de noroc să fie amplasate la o distanță de minimum 300 de metri de unitățile de învățământ, lăcașurile de cultură ori sănătate.

Inițiatorul proiectului, Filip Havârneanu a declarat că deputații „lucrează la un pachet mai complex de legi pe această temă, care să reglementeze reclamele și alte aspecte din domeniu, considerând că ele îndeamnă la un obicei distructiv”. 

“Păcănelele” sunt un exemplu negativ pentru copii, adolescenți, pentru toți elevii care vin la școală și studiază lângă cazinouri  – susține el.

Conform statisticilor,  mulți români au ajuns să se sinucidă din cauza jocurilor de noroc, iar datele de cercetare arată că, 40% dintre dependenți au, la un moment dat, o tentativă de a-și pune capăt zilelor. Psihologii apreciază că jocurile de noroc acționează asupra creierului în moduri foarte asemănătoare cu drogurile.

Organizația Mondială a Sănătății a introdus dependența de jocuri de noroc pe lista afecțiunilor mintale. Republica Moldova a interzis orice formă de publicitate la jocurile de noroc, considerând că aceasta exploatează sărăcia și vulnerabilitățile populației. În 2019, 30% dintre băieții de 15 ani din România încercaseră măcar o dată să joace, mult peste media europeană.

Totodată, vrem să venim în sprijinul persoanelor care au căzut în patima jocurilor. Am primit mesaje de la cei care se luptă cu acest viciu, dar și de la membrii familiilor care s-au destrămat de pe urma dependenței de jocuri, iar poveștile lor sunt cutremurătoare. Vrem să le fim alături și să prevenim alte drame- mai spune susținătorul proiectului.

Proiectul  vizează și publicitatea la jocurile de noroc.  Proiectul a fost depus în Parlament și urmează cursul legislativ firesc, urmând să fie discutat în comisii, Camera Deputaților fiind forul decizional.

(Jurnal)