Facturile emise eronat vor fi recalculate în 15 zile. Debranșarea clienților este interzisă

0
231
Oferte energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat miercuri, 19 ianuarie, că Executivul a introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizorii de energie, prin neaplicarea mecanismelor de plafonare şi compensare.

Potrivit deciziei luate de Guvern, furnizorii vor fi obligaţi să recalculeze aceste facturi în 15 zile, iar în această perioadă se suspendă şi o eventuală plată a acestora.

Ministrul a mai anunţat că, pentru a preîntâmpina eventuale abuzuri faţă de clienţi, s-a prevăzut că pe perioada aceasta sunt interzise debranşările.

Ministrul a precizat, referitor la numărul facturilor emise eronat, că „toată lumea vorbeşte de un milion, două milioane”, însă el vrea să vadă raportul ANRE şi al ANPC, pentru a spune exact numărul acestor facturi.

„O factură care nu are elemente că este plafonată şi compensată, evident că nu are aplicate mecanismele de compensare”, a spus Virgil Popescu, adăugând că furnizorii au obigaţia să refacă absolut toate facturile unde nu s-au aplicat prevederile legale. De asemenea, nu au voie să perceapă penalităţi şi trebuie să sisteze plăţile pe perioada rectificării acestor facturi.

Ministrul Energiei a afirmat că toţi consumatorii casnici, pe perioada aplicării acestei legi, nu numai cei vulnerabili, vor beneficia de interzicerea debranşării.

(Jurnal)