Facilități fiscale pentru datornicii din municipiu. Câte persoane ar putea fi eligibile

0
270

În ședința extraordinară a consiliului local de marți, 11 august, aleșii locali municipali au aprobat, în unanimitate, un proiect de hotărâre ce viza instituirea unor facilități fiscale la nivelul municipiului Giurgiu.

Astfel, conform proiectului, devenit hotărâre, s-a decis „anularea accesoriilor în cadrul obligațiilor bugetare principale restante la 31 martie 2020, datorate Bugetului Local al Municipiului Giurgiu”, precum și procedura de anulare a acestor accesorii (datorii). Procedura nu se aplică datornicilor pentru care, la data intrării în vigoare a prezentei Hotărâri de consiliu, s-a deschis procedura insolvenței.

Referitor la acest aspect, directorul Direcției de Impozite și Taxe Locale Giurgiu, Laurențiu Țintea, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

Este adevărat, avem în total, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, 2781 de persoane. Așa cum era de așteptat, cei mai mulți, aproape 90% dintre aceștia, sunt persoane fizice – 2551, ale căror sume de încasat se ridică la 6.953.025 lei, cărora li s-ar adăuga alte 4.960.645. În ceea ce privește persoanele juridice, acestea, în număr de 230, au de achitat 1.385.155 lei, plus majorări de 863.357 lei. Este vorba, în general, de datorii strânse din impozite. Ceea ce este bine de știut este că, dacă se achită aceste datorii până la termenul limită de 15 decembrie 2020, adică cele aproape șapte milioane de lei de la persoane fizice și aproape 1,4 milioane de lei de la persoane juridice, majorările despre care vă spuneam mai devreme s-ar șterge. Nu se impune condiția ca întreaga sumă datorată de un contribuabil să fie achitată integral, într-o singură șansă. Există și posibilitatea achitării în tranșe, principalul fiind ca până pe 15 decembrie inclusiv să își achite, integral, datoria către bugetul de stat. Important de știut este că aceste plăți pot fi făcute și on line. Deja am demarat discuțiile cu persoanele care au datorii către DITL, și am găsit înțelegere, mulți dintre ei deja demarând procedurile de achitare a acestor sume”, a mai precizat Laurențiu Țintea.

Important de știut este că procedura anulării datoriilor se aplică doar pe raza municipiului Giurgiu, de la data aprobării Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Giurgiu, până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv – data limită pentru depunerea cererii sub sancțiunea decăderii.

(Jurnal)