La invitația secretarului general adj. din Ministerul Tansporturilor , Fabian Țârcă, luni,  15 iunie, la  Ministerul Transporturilor  a avut loc o întâlnire de lucru în legătură cu ”Dezvoltarea Studiului de Impact asupra Mediului”, pentru proiectul FAST DANUBE.

Un  proiect ce dorește îmbunătățirea condițiilor de navigație pe întreg sectorul comun, româno-bulgar, al Dunării. Alături de secretarul general Fabian Țârcă   s-a aflat un alt giurgiuvean, Dumitru Beianu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Asigurarea condiţiilor minime de navigaţie pe toată perioada anului, constituie o mare predictibilitate pentru proprietarii de mărfuri şi pentru transportatori.  Datorită acestui proiect,  în portul Constanţa  pot intra permanent fluxuri mari de mărfuri , fiind realizat astfel  unul dintre obiectivele statului român, acela de a transforma acest port într-unul  de tranzit pentru toate statele riverane Dunării , care nu au ieşire la mare.

Așa cum preciza gazda acestei întâlniri, Fabian Țârcă,  sectorul româno – bulgar al Dunării de Jos este un sector important al Coridorului de Transport Pan-European VII. Calea navigabilă interioară dintre România și Republica Bulgaria face legătura dintre Marea Neagră și state ca Serbia, Ungaria, Austria, Germania, etc. În perioadele de vară-toamnă, debitele apei scad considerabil in acest sector al fluviului, iar pe anumite sectoare ale șenalului navigabil al Dunării, criteriile minime pentru desfasurarea în condiții corespunzătoare a navigației, nu sunt satisfăcute.

Acest fapt conduce la condiții de navigație periculoase și de nesiguranță economică în ceea ce privește această rută de transport. Motivele care au condus la crearea acestei situații nefavorabile pentru navigație sunt în principal cauzate de fenomene naturale, morfologice și hidrologice.

La această întâlnire de luni au mai participat  director general Sorin Crețu și respectiv, Florin Movilă, inginer șef  în cadrul  AFDJ Galați, Romeo Soare- șef secție AFDJ Giurgiu și, așa cum aminteam la început,  Dumitru Beianu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

(Jurnal)