Muzeul judeţean Teohari Antonescu Giurgiu a colaborat fructuos în această perioadă cu Arhivele Naţionale ale României în demersul instituţiei noastre de a organiza o microexpoziţie dedicată uneia dintre simbolurile realizării României Mari, Regina Maria a României (1875-1938).
Utilizând mijloacele tehnice contemporane, colaborând de la distanţă, specialiştii şi cercetătorii celor două instituţii,restaurator Alexandra Cristică şi muzeograful Florentin Breazu, vă pun la dispoziţie o parte din roadele muncii lor de cercetare. Aici vom prezenta doar o secvenţă a viitoarei expoziţii dedicate personalităţii femeii care a marcat politic, medical şi diplomatic veacul trecut şi pe care, cu speranţă în vremuri mai bune, o să o prezentăm publicului giurgiuvean după ce aceste timpuri ale pandemiei vor deveni doar o amintire urâtă.
Evocarea celei care a fost numită „Mama răniţilor”, datorită prezenţei ei curajoase pe front, alinând suferinţele soldaţilor simpli, bolnavi de tifos exantematic, este cu atât mai importantă în aceste zile în care poporul român are nevoie de modele de eroism în lupta cu o altă molimă universală.

Această expoziţie face parte dintr-un program comun programat de mult timp împreună cu Primăria Giurgiu şi Biblioteca Judeţeană „I.A. Bassarabescu”. Ea însoţeşte atât expoziţia de carte de la bibliotecă, cât mai ales expunerea statuii Reginei într-un parc special amenajat în oraş.
Mulţumiri speciale adresăm conducerii Arhivelor Naţionale ale României, domnului director, dr. Cristian Aniţa şi domnului şef de Birou documentare, dr. Şerban Marin!

Cu gândul la dumneavoastră, vizitatori, profesori de istorie, învăţătoare şi, desigur, cei mai frecvenţi şi interesaţi oaspeţi ai noştri, elevii şi copiii, vă urăm putere de a trece peste acest moment greu din viaţa tuturor, multă sănătate şi să ne vedem cu bine cât mai curând!