Ziua națională a Franței (în franceză La Fête Nationale) este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie.

În anul 1849, o sărbătoare națională este sărbătorită la 4 mai, aniversarea proclamării Republicii sau ratificarea de către Adunarea Națională.

În anul 1878, o sărbătoare națională are loc pe 30 iunie, în timpul Expoziției Universale din 1878. Ea este imortalizată în mai multe tablouri de Claude Monet.

14 iulie nu este numai sărbătorirea revoluției din 1789 (cucerirea sau predarea Bastiliei, după punct de vedere) ci și aniversarea Sărbătorii Federației (Fête de la Fédération) de la 14 iulie 1790 (sărbătoarea reconcilierii și unității tuturor francezilor unde regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și legii).

Instituită în 1880, ziua națională a Franței aniversează implicit ambele evenimente, fiindcă legea care a instituit sărbătoarea națională specifică numai data de 14 iulie, fără să facă referință la an.

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, Google dedică un doodle special pentru a marca această zi.

În descriere, Google spune că pentru artistul Louis Thomas sărbătoarea reprezintă mai mult decât o paradă și un foc de artificii, acesta a fost inspirat de simbolul francez al culturii și rezistenței, terasa cafenelelor franceze. Pin această imagine, Google Doodle vrea să ureze „Bon anniversaire to France„ (La mulți ani, Franța!).

Pentru francezi, această zi are o dublă însemnătate: cea a începerii Revoluției Franceze prin căderea Bastiliei și Sărbătoarea Federației.