Una dintre sursele de venit ale multor români, implicit și a unei bune părți a giurgiuvenilor, o constituie închirierea de locuințe. Numai că majoritatea celor care își închiriază locuința (total sau parțial) nu anunță acest lucru și la ANAF, „fentând”, astfel, bugetul statului cu sume destul de importante.

În aceste circumstanțe, mai multe publicații au anunțat faptul că „în perioada următoare, cei de la ANAF intră peste noi în casă. Vor fi controale ale oamenilor legii în toate locuințele. S-a aflat și ce vor să descopere inspectorii Fiscului.

Conform adevarul.ro, citat de Capital, sunt vizate zonele considerate sensibile, ulterior fiind notificaţi şi proprietarii asupra controalelor şi sancţiunilor ce pot fi aplicate.

Proprietarii de apartamente erau obligați să declare Fiscului veniturile obţinute din chirii. Cei care obţineau venituri din chirii trebuiau să încheie un contract între ei şi chiriaşi, pe care să-l depună la ANAF în maxim 30 de zile de la semnarea contractului. Din 2018 nu mai sunt obligați, dar totul s-a reintrodus în Declarația Unică.

Dacă aceste venituri nu au fost declarate, în urma unei inspecţii fiscale ANAF, proprietarul va trebui să plătească impozitul şi contribuţia la asigurările sociale de sănătate datorate, dobânzile şi penalităţile de nedeclarare, potrivit informaţiilor ANAF.

Din luna mai 2018, persoanele care obţin venituri din chirii nu mai trebuie să înregistreze contractele de închiriere la ANAF. Deşi înregistrarea contractelor de închiriere nu mai este obligatorie, le-ar putea aduce o serie de beneficii.

Există situaţii în care părţile trebuie să facă dovada că au înregistrat contractul de locaţiune la ANAF, de exemplu, pe site-ul ONRC, atunci când este vorba despre înfiinţarea unei firme, deschiderea unui punct de lucru sau schimbarea sediului social. Mai mult, dacă ai încheiat contractul de închiriere sub semnătură privată (adică nu în faţă unui notar), trebuie să ştii că înregistrarea acestuia la ANAF îi conferă calitatea de titlu executoriu conform art. 1798 din Codul Civil, astfel încât îţi va fi mult mai uşor să recuperezi banii datoraţi în cazul unui chiriaş rău-platnic, anunță sursa citată.

Referitor la aceste informații, cei de la ANAF s-au grăbit să dea, prin intermediul unui comunicat de presă, o dezmințire.

„Referitor la articolele apărute în spațiul public, cu privire la posibilele acțiuni de control demarate de ANAF în perioada următoare, este important să facem următoarele precizări: Agenția Națională de Administrație Fiscală nu are în prezent în derulare astfel de acțiuni de verificare. Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF dispune de o gamă largă de instrumente, astfel cum sunt definite de Codul de procedură fiscală”.

(Jurnal)