Europarlamentarul liberal, Dan MOTREANU: „Cresc sumele care pot fi primite de întreprinderile afectate de războiul declanșat în Ucraina”

0
414

„Comisia Europeană a prelungit și modificat cadrul temporar de criză. Cadrul temporar de criză vizează sprijinirea economiei în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Modificările adoptate vizează:

« prelungirea până la 31 decembrie 2023 a măsurilor prevăzute de cadrul temporar de criză;

« creșterea plafoanelor maxime de ajutor prevăzute în dispozițiile privind sumele de ajutor: până la 250.000 euro și 300.000 euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectoarele agriculturii și, respectiv, al pescuitului și acvaculturii, și până la 2 milioane euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare.

« ajustarea orientată, ținând cont de volatilitatea pieței, pentru a facilita în continuare accesul la sprijin pentru lichidități pentru companiile energetice;

« simplificarea criteriilor care permit statelor membre să sprijine întreprinderile afectate de prețurile ridicate la energie;

« clarificarea criteriilor pe care Comisia intenționează să le aplice pentru evaluarea măsurilor de sprijin pentru recapitalizare, pentru a menține o concurență efectivă;

« măsuri suplimentare menite să sprijine reducerea cererii de energie electrică.

Cadrul temporar de criză a fost adoptat în data de 23 martie 2022 și permite sprijinirea economiei europene în contexul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Cadrul a mai fost modificat la 20 iulie 2022, pentru a completa pachetul de pregătire pentru iarnă și în conformitate cu obiectivele Planului REPowerEU.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)