Europarlamentarul Dan Motreanu: ”Scurt remember despre marele om politic, Ion I.C.Brătianu”.

0
103

Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale.” Ion I.C. Brătianu (20 august 1864 – 24 noiembrie 1927)

Inginer de drumuri și poduri, deputat de Gorj, ministru al lucrărilor publice, ministru de externe, ministru de interne, prim-ministru în timp de pace, președinte al PNL, maior pe câmpul de luptă în Al Doilea Război Balcanic, prim-ministru al guvernului refugiat la Iași în timpul Primului Război Mondial, prim-ministrul României Mari.

Negociatorul care îi convinge pe socialiștii lui Constantin Stere să treacă în tabăra liberală. Politicianul filoatlantic care inclină definitiv balanța în favoarea intrării țării noastre în Primul Război Mondial împotriva Puterilor Centrale, visând la Unirea cu Transilvania.

În 1922, regele Ferdinand mărturisea: „Vrajba înveninată dintre partide, ca şi toţi de aici, mă silesc să nu mă bizui decât pe un singur om: Ion Brătianu.”

Iar ambasadorul Franței la Bucureşti, contele de Saint-Aulaire, spunea despre politicianul trecut în neființă: „Excela în a câştiga fără să-şi facă duşmani. Viitorul apropiat mi-a descoperit în el cele mai înalte calităţi, care îl fac unul din marii oameni de stat ai generaţiei sale, mult mai mare decât cei „trei mari”: Wilson, Lloyd George, Clemenceau. Nimic mai natural: la ţări mici, oameni mari.”