Europarlamentarul Dan MOTREANU, președinte PNL Giurgiu: România ar putea găzdui un Centru european de competențe

0
118

România și-a depus dosarul de candidatură pentru găzduirea, la București, a viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice.

Anunțul a fost făcut de către europarlamentarul giurgiuvean, liberalul Dan Motreanu, pe pagina sa de socializare.

România este de altfel primul stat care și-a exprimat intenția de a găzdui Centrul, încă de la începutul acestui an, fiind singurul stat care nu are pe teritoriul său nicio Agenție europenană.

Alături de România, în cursa pentru găzduirea centrului s-au mai înscris Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia și Spania.

Votul privind sediul centrului va avea loc în reuniunea COREPER de mâine (n.r. miercuri, 9 decembrie) iar procesul de votare poate consta din runde succesive, în funcție de rezultat.

UE urmărește să înființeze Centrul de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică pentru a îmbunătăți reziliența cibernetică, a sprijini cercetarea în domeniul securității cibernetice și a intensifica eforturile de dezvoltare tehnologică în întreaga UE.”, a mai scris, pe facebook, Dan Motreanu.

La scurt timp de la postarea pe facebook a europarlamentarului giurgiuvean, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat faptul că țara noastră a fost aleasă pentru găzduirea acestui centru. Propunerea de regulament de instituire a Centrului Cyber al UE a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutată inclusiv pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui centru, iar ţările interesate au depus până la 6 noiembrie dosarele de candidatură. S-au înscris în competiţie Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti). Comisia Europeană a publicat pe 2 decembrie evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.

Procedura de selecţie pentru stabilirea sediului viitorului Centru Cyber a fost organizată miercuri la Bruxelles şi finalizată în această dimineaţă. În urma votului statelor membre, s-a stabilit ca sediul centrului să fie localizat la Bucureşti.

Conform MAE, Centrul Cyber va reprezenta „o structură cheie” în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din UE, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre.

De asemenea, centrul va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii Europene, fiind principalul organism de gestionare a fondurilor europene disponibile prin cele două programe cu relevanţă pentru sector – Europa Digitală şi Orizont Europa. 

(Jurnal)