Potrivit unor sondaje Eurobarometru, 82% din cetățenii europeni consideră că UE ar trebui să apere bunăstarea animalelor de fermă mult mai mult decât o face în prezent.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Europarlamentarul Dan MOTREANU a precizat că dă curs inițiativei cetățenești semnată miercuri, 9 iunie, de peste 1,4 milioane de europeni.

Parlamentul European a votat rezoluția intitulată „Să punem capăt erei cuștii” („End the cage age”).

Cuștile provoacă o suferință de neimaginat sutelor de milioane de animale de fermă, făcându-le viețile mizerabile, obligându-le să trăiască împreună în spații extrem de înghesuite, fără a se putea mișca liber. Aceste restricții duc la probleme grave de sănătate și bună- stare pentru  animale.

Astfel, solicităm Comisiei Europene o propunere legislativă care să includă eliminarea treptată a utilizării cuștilor în creșterea animalelor în UE până în 2027, precum cuștile pentru: găini ouătoare,  pui de carne, prepelițe, rațe, gâște și iepuri, precum și eliminarea boxelor individuale pentru porci și pentru viței.

Am solicitat Comisiei să prevadă un sprijin financiar adecvat fermierilor vizați de noile măsuri, în special prin fondurile din Politica Agricolă Comună (PAC) și totodată să furnizeze fermierilor orientări și să faciliteze schimburi de bune practici pentru a asigura tranziția lină către sistemele alternative.

În plus, am evidențiat nevoia tranziției către lanțuri de aprovizionare mai scurte în domeniul alimentației animalelor și a oamenilor, care să se bazeze pe culturi proteice produse la nivel local sau regional.

(Jurnal)