Europarlamentarul Dan Motreanu: ”Pachetul România Educată vizează o reformă din temelii a învățământului nostru…!”

0
87

Europarlamentarul Dan Motreanu, primvicepreședinte al PNL și totodată Președinte al PNL Giurgiu, a participat între 19 și 20 august  la Brașov, alături de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, la dezbaterea noului pachet de legi ale educației, România Educată.

Din cadrul PNL Giurgiu au mai participat Gabriela Horga, Elisabeta Mihalcea și Alina Meclea.

Conform precizărilor sale, la această dezbatere au fost prezenți membrii Comisiei de Educație din Partidul Naţional Liberal, condusă de rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputatul Marilen Gabriel Pirtea, reprezentanții Ministerului Educației, parlamentarii comisiilor de educație și buget, profesori din toată țara.

Pachetul România Educată vizează o reformă din temelii a învățământul nostru. Iată câteva noutăți:

– Servicii complementare de tip grup de joacă, grădiniță, acolo unde nu există creșe, grădinițe sau centre de zi.

– Planuri-cadru noi, curriculum nou, elevii vor fi evaluaţi cu Admis sau Respins la Arte şi Educaţie Fizică şi Sport.

– Examenul de bacalaureat restructurat pentru absolvenți care să caute soluții creative și să gândească critic.

– Evaluare periodică online, prin Platforma națională de alfabetizare funcțională, a nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor.

– 200 de milioane de lei/an pentru Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar, prin noua Lege a învățământului superior.

– Dublarea numărului de școli incluse în programul „Masa caldă” pentru a continua efectele pozitive asupra reducerii abandonului școlar.

– Bugetul alocat acestui program va fi de 350 milioane lei în 2023, față de 35 milioane în 2016.

– Începerea programului „Masă Sănătoasă în școli” în anul 2022-2023, cu prioritate în școlile vulnerabile la abandonul școlar.

Niveluri stimulatoare ale burselor școlare, astfel:

a) bursa de excelență olimpică I/internațională – 1.000 lei/lună; bursa de excelență olimpică II/națională – 700 lei/lună;

b) bursă de performanță școlară – 500 lei/lună;

c) bursa profesională – 300 lei/lună;

d) bursă socială – 300 lei/lună.

– Profesorii debutanți vor susține un examen scris pentru a deveni profesor-stagiar, iar timp de un an vor avea mentor un profesor cu experiență. Astfel, de la 2.000 de lei net, salariul tinerilor profesori va ajunge la cel puțin 4.000 de lei net.

– Creșterea salariului în educație de la 6.500 lei brut, la 9.300 lei brut.

– Încurajarea învăţământului dual, prin burse atractive, infrastructură școlara finanțată din PNRR și prin acordarea de stimulente fiscale partenerilor din mediul de afaceri.

(Jurnal)