Europarlamentarul Dan Motreanu: „Nuclearelectrica și NuScale au încheiat un parteneriat pentru pentru implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) în România”

0
130

Joi, 4 noiembrie, în marja celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow, ministrul român al energiei, Virgil Popescu, și secretarul de stat american, Jennifer M. Granholm, au anunțat parteneriatul care va aduce în România cea mai nouă tehnologie nucleară, reactorul modular mic (SMR-Small Modular Reactor).

Conform acordului de parteneriat, NuScale va ajuta Nuclearelectrica să-și evalueze tehnologia și, împreună, organizațiile vor coopera pentru construirea unei prime centrale electrice NuScale cu 6 module, 462 MWe, în România, încă din 2027/2028.

Potrivit estimărilor, centrala electrică cu 6 module NuScale va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în industria prelucrătoare și va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Acest SMR va satisface cererea critică de energie verde și obiectivele ecologice ale României” – informează europarlamentarul PNL, Dan Motreanu.

(Dan Motreanu – europarlamentar PNL)