Europarlamentarul Dan MOTREANU: „Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV pentru România”

0
386

Europarlamentarul liberal, Dan Motreanu consideră că progresele realizate de România sunt suficiente pentru a considera îndeplinite angajamentele din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) asumate la momentul aderării sale la UE, a anunțat Comisia Europeană. Toate obiectivele de referință pot fi încheiate în mod satisfăcător.

După ridicarea MCV, România ar urma să intre sub incidența mecanismului referitor la statul de drept, prin care este monitorizată respectarea statului de drept în toate țările membre.

Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene a discutat astăzi concluziile raportului MCV în cazul României.

Conform documentului, țara noastră a făcut progrese în privința reformelor în Justiție. Legile justiției adoptate recent de Parlament asigură independența sistemului judiciar.

Monitorizarea României va continua prin mecanismul privind statul de drept. Acest mecanism este unul general și se aplică tuturor statelor membre.

Recomandarea va fi înaintată către Consiliul UE și Parlamentul European.

Ridicarea MCV ar fi un argument suplimentar pentru aderarea României la spațiul Schengen, în condițiile în care Olanda și-a legat rezervele față de aderarea României de situația MCV.

În acest context, la reuniunea Consiliului UE pe domeniul justiție și afaceri interne (JAI) din 8-9 decembrie ar putea fi discutate atât propunerea de aderare a României la spațiul Schengen, cât și ridicarea MCV pentru România.

La finalul lunii octombrie, premierul Nicolae Ciucă a declarat în cadrul unei vizite la Bruxelles că sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a prezentat oficialilor europeni detaliile şi procesul tehnic prin care au fost elaborate legile justiţiei.

Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.”

(Dan Motreanu-europarlamentar și vicepreședinte PNL)