Prezent marți, 17 septembrie, la Giurgiu, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai ANAF și ai Vămii, cu ocazia lansării campaniei naţionale anticontrabandă, intitulată „Contrabanda e crimă organizată”, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a declarat că de la 1 ianuarie 2020 va intra în vigoare un proiect al trasabilităţii produselor din tutun, ceea ce înseamnă că parcursul fiecărui produs va putea fi urmărit la nivel european, după cum informează Agerpres.

Un proiect foarte important este acela al trasabilităţii, de la 1 ianuarie 2020, în România, această trasabilitate a tot ceea ce înseamnă tutun, pachete cu ţigări, va putea fi urmărită la nivel european şi, implicit, şi în România. Asta înseamnă că va putea fi urmărită intrarea, dar vom putea urmări şi parcursul ţigărilor şi al tutunului. Cei care sunt în zona de contrabandă pot să aibă încă un element de teamă şi de renunţare la această practică pentru că vom şti exact ce intră, unde se duce, pe fiecare raft în parte, asta fiind încă o măsură de a opri acest fenomen al contrabandei. Este şi un angajament şi este bine ca lumea să ştie foarte bine că de la 1 ianuarie în România această trasabilitate a zonei de tutun va fi asigurată”, a precizat ministrul Finanțelor.

Din datele statistice reiese că la nivel de țară nivelul cel mai mare al contrabandei cu ţigări se înregistrează în partea de nord-est a ţării (29,5%). În zona de sud-vest procentul este de 22,3%, în cea de vest de 21,8%, la nord-vest de 13,2% iar la sud-est de doar 10,9%.

La evenimentul de la Giurgiu au mai participat şi vicepreşedintele ANAF, Ştefan Cosmin Doliş, şeful biroului echipei canine vamale, Alexandru Ioniţă, şi directorul Centrului de afaceri şi Comunicare – JTI România, Moldova, Bulgaria, Gilda Lazăr.

(Jurnal)