Giurgiu este, din păcate, unul dintre județele țării unde un elev poate intra la liceu cu nota 2, pentru că învățământul de 10 ani este obligatoriu, iar sistemul nostru educațional urmărește ocuparea unor locuri, nicidecum evaluarea cunoștințelor unui elev. Așa că de cele mai multe ori, nu este de mirare că nici jumătate dintre liceeni nu reușesc să își definitiveze cursurile și să ia examenul de bacalaureat.

După ce au văzut efectele dezastruoase din ultimii ani, autorităţile din judeţul Giurgiu au decis să investească în învățământul profesional dual. Astfel, în cazul educației duale, fiecare elev primește o bursă în valoare de 400 de lei: 200 de la Ministerul Educației și 200 de la viitorii angajatori. În cei trei ani de școală, elevii sunt plătiți și au și un loc de muncă asigurat.

Începând cu anul școlar 2021-2022, la Liceul Tehnologic ,,Ion Barbu” din municipiul Giurgiu funcționează o clasă a IX a de învățământ profesional în sistem dual, care îi pregătește pe elevi în calificarea profesională de confecționer produse textile. Clasa s-a putut înființa datorită parteneriatului realizat cu S.C. MILBRO S.R.L.

Pe lângă bursa profesională în valoare de 200 de lei, agentul economic partener oferă lunar o bursă de cel puțin 200 de lei, plus alte beneficii în funcție de performanțele fiecărui elev. Altfel, acesta este stimulat să se califice cât mai bine la locul de muncă.

Orele de laborator tehnologic, dar și cele de instruire practică sunt efectuate sub îndrumarea operatorilor economici care pot deveni angajatori după terminarea învățământului profesional.

(Ana Magheru)