Elevii giurgiuveni, Marius Brabete și Răzvan Roșu, componenții singurei echipe românești, câștigătoare a competiției „Astro Pi” organizată de Agenția Europeană Spațială

0
1162

Un motiv extraordinar de mândrie vine de la doi dintre elevii liceului giurgiuvean „Tudor Vianu” din municipiul Giurgiu. „Do Duo”, echipa liceului teoretic este una dintre cele 10 echipe  câștigătoare ale competiției europene AstroPi, ediția 2022.

Competiția a constat în efectuarea de experimente la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). În acest an s-au înscris 799 de echipe. Din cele 299 de echipe calificate în etapa superioară, 23 au fost din România.

Competiția AstroPi este organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) și Raspberry Pi Foundation și se adresează tinerilor în scopul creării și trimiterii de coduri de programare ce ar putea rula pe computerele de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Competiția Europeană AstroPi a avut două componente:

– Mission Zero (termen limită 18 martie 2022)

– Mission Space Lab (termen limită 29 octombrie 2021).

Cele mai bune experimente au fost instalate pe ISS, iar echipele vor putea analiza rezultatele și vor scrie un raport despre ceea ce s-a descoperit. Echipele care vor scrie cele mai bune zece rapoarte vor fi selectate drept câștigătoare ale competiției Astro Pi Mission Space Lab”, precizează  Agenția Europeană Spațială.

„Județul Giurgiu a fost reprezentat de elevii Marius Brabete și Răzvan Roșu din clasa a XII-a de la Liceul Teoretic „Tudor Vianu” din Giurgiu, supravegheați de profesorul Cristina Anghel, fiind de altfel, singura echipă căștigătoare din România.

Experimentul efectuat de cei doi elevi a urmărit dacă au existat schimbări asupra vegetației Pământului după pandemia de Coronavirus. Juriul a fost impresionat de modul în care au fost analizate și prezentate rezultatele, echipa numărându-se la final între cei zece câștigători ai competiției.

Urmare a acestei performanțe, echipele câștigătoare vor participa în luna septembrie la o întâlnire cu un astronaut de pe Stația Spațială Internațională”, precizează IȘJ Giurgiu, într-un comunicat de presă.

Mai multe informații la: https://www.esa.int/Education/AstroPI/Astro_Pi_Mission_Space_Lab_2021_22_The_Winners

(Jurnal)