Astăzi, 12 iulie 2021, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu a avut loc o ședință de lucru cu toți directorii unităților școlare din județ. Tema ședinței a fost „Analiza rezultatelor obținute de absolvenții clasei a VIII- a la Evaluarea Națională”.

La ședință au participat reprezentanți ai Consiliului Județean prin vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu – Elisabeta Mihalcea, ai Instituției Prefectului de Giurgiu prin prefectul judeţului Giurgiu – Aneta Matei, inspectorul școlar general, Adelina Sirbu, Adrian Chiran, în calitate de reprezentant al tineretului liberal, dar și directorii tuturor școlilor generale din județ și reporteri ai principalelor cotidiene din municipiul Giurgiu.

Încă de la începutul ședinței, prefectul judeţului Giurgiu Aneta Matei le-a transmis profesorilor toată susţinerea sa.

La ședința de astăzi, principala temă de discuție a fost rezultatele slabe obţinute de elevii giurgiuveni la Evaluarea Naţională. Știm ca județul Giurgiu se află pe locul 3 din coada clasamentului la nivel național.

Vicepreşedintelui Elisabeta Mihalcea a afirmat că: „educația în județul Giurgiu este mai mult decât importantă. Trebuie să găsim soluții astfel încât din toamnă să nu mai fim pe locurile codașe”.

În continuare, directorii unităţilor de învăţământ i-au explicat vicepreşedintelui Elisabeta Mihalcea despre problemele cu care se confruntă fiecare în parte. Cele mai importante dintre acestea ar fi:

  • comunicarea slabă între părinţii elevilor şi reprezentanţii şcolilor

  • starea familială precară a unora dintre elevi (părinţi plecaţi să lucreze în străinătate, copii lăsaţi în grija bunicilor sau a rudelor)

  • lipsa unor dotări în anumite centre de învăţământ din județ

  • lipsa resursei umane

  • lipsa de motivaţie a copiilor

  • lipsa interesului arătat de unii părinți în educația copiilor

  • lipsa conștientizării importanței școlii în unele medii sociale.

Vicepreşedintele Elisabeta Mihalcea i-a asigurat pe directorii școlilor prezenți că toate demersurile pentru sprijinirea elevilor vor fi susţinute de Consiliul Judeţean Giurgiu şi că doar printr-un dialog permanent între autorităţile locale şi şcolile din judeţ, se vor găsi soluţiile optime pentru a veni în sprijinul elevilor giurgiuveni.

Consiliul Judeţean Giurgiu a demarat în acest sens o campanie de promovare a şcolilor profesionale la nivelul județului.

Acestea reprezintă „o şansă pentru copiii cu rezultate mai puțin bune la finalul ciclului gimnazial, mai ales că sunt investitori care caută forţă de muncă, iar salariile sunt atractive” – a mai precizat vicepreședintele Consiliul Judeţean Giurgiu Elisabela Mihalcea.

Totodată, o parte dintre directorii școlilor au afirmat că „părinții trebuie să înțeleagă importanța învățământului dual, căci nu toți copiii pot ajunge medici sau avocați”.

Rugămintea doamnei inspector Adelina Sîrbu a fost ca școlile înscrise în programul orelor remediale ( 35 la număr în întregul județ) să-și desfășoare activitatea cu copiii ce sunt eligibili acestui program, chiar și pe perioada vacanței de vară, în special cu elevii claselor a VIII- a.

Ca și Elisabeta Mihalcea, inspectorul școlar general a încurajat îndrumarea de către profesori a elevilor care, în cursul școlii generale nu au reușit să obțină note peste 7, către școlile profesionale: „e mai bine ca întâi să ai o meserie și apoi să-ți poți continua studiile, după obținerea unei calificări”.

 (Ana Magheru)