Acasă Actualitate Nevoia de sânge în județul Giurgiu este constantă! Ajutați-ne să ajutăm!

Nevoia de sânge în județul Giurgiu este constantă! Ajutați-ne să ajutăm!

0
Nevoia de sânge în județul Giurgiu este constantă! Ajutați-ne să ajutăm!

E criză severă de sânge în județul Giurgiu, după ce numărul donatorilor a scăzut drastic.

Într-o discuție purtată cu reprezentantul Centrului de Transfuzii Giurgiu, Nicoleta Căpran, aceasta ne declara: „Cele mai mari probleme se înregistrează la grupele rare și negative, la care stocul este fie limitat, fie inexistent în anumite perioade din an. Spitalele din Giurgiu trebuie, la nevoie, să conteze pe ajutorul primit de la spitalele din județele învecinate”.

Potrivit reprezentanților centrului de la Giurgiu, de la începutul pandemiei au existat zile în care s-a prezentat doar o singură persoană pentru a dona, iar într-o săptămână numărul acestora nu trece de 15, media fiind undeva la 8 donatori zilnic.

Ca urmare a deficitului acut de sânge, multe din intervențiile chirurgicale riscă să nu poată fi făcute.

Condițiile de admisibilitate donării de sânge sunt următoarele:„ poate dona sânge orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană” – ne precizează reprezentanta unității de transfuzie sanguină Giurgiu, Nicoleta Căpran.

Aceasta transmite giurgiuvenilor care doresc să întindă o mână de ajutor celor aflați în căutare disperată de sânge că pot deveni donatori dacă îndeplinesc următoarele condiţii:

greutate peste 55 Kg femei și 65 kg bărbați
– puls regulat, 60-100 bătăi/minut.
– tensiune arterială între 110/60 și 180/100 mmHg
– să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice în ultimele 48 de ore înaintea donării
– să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele afecțiuni: hepatită de orice tip, tuberculoză (TBC), sifilis, malaria, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer”.

Este important ca în dimineaţa recoltării să consumați o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe, dar cel mai important este să nu fumați cu 6 ore înainte şi după donare” – recomanda Nicoleta Căpran.

O altă lămurire pe care viitori donatori trebuie să o știe este faptul că la o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în cȃteva ore, iar calitativ în 60 de zile.

Am întrebat-o pe reprezentanta Centrului de Transfuzii Sanguine Giurgiu – Nicoleta Căpran despre siguranța din timpul procesului de donare și am primit următoarele lămuriri de la aceasta: „La Centrul de Transfuzii Sanguine Giurgiu donarea de sânge se face în condiții de extremă siguranță în ceea ce privește măsurile impuse în contextul pandemiei de Coronavirus”.

Nevoia de sânge este permanentă, iar donarea de sânge este singura șansă pentru cazurile grave, copii si adulți, care au nevoie de sânge pentru a supraviețui. În cazul lor, lipsa de sânge poate fi fatală. Cei care vor totuși să doneze, trebuie să știe că vor fi supuși unor protocoale. Potrivit reprezentanților unității sanitare, tuturor celor care se prezintă la sediul unității li se ia temperatura, li se pun la dispoziție recipiente cu dezinfectant pentru mâini. Totodată, persoanele interesate trebuie să știe că în ceea ce privește scaunul de donator precum și celelalte echipamente, igienizarea și dezinfectarea acestora se face foarte des.

De precizat este și faptul că pot dona sânge inclusiv cei ce au fost vaccinați împotriva COVID 19. Astfel, cei vaccinați cu serul Pfizer sau Moderna pot dona sânge după 7 zile de la imunizarea cu cea de- a doua doză. Persoanele imunizate cu serul AstraZeneca și Johnson& Johnson pot deveni donatori la 30 zile după efectuarea vaccinului anticovid.

Un alt lucru extrem de important este faptul că cei care vor și pot să doneze sânge se pot adresa Centrului de Transfuzii Sanguine, din șos. Alexandriei, 7-9 (Policlinică), la etajul 2, de luni până vineri între orele 7.30 – 11.30 sau pot face o programare la numărul de telefon: 0738.466.999.

Centrul de Transfuzie Sanguină Giurgiu încurajează donarea voluntară având ca scop creșterea nivelului de conștientizare și a importanței donării voluntare și neremunerate de sânge.

Motivarea tinerilor de a participa la donarea benevolă pentru cultivarea spiritului voluntar este importantă în egală măsură” – spunea la sfârșitul discuției Nicoleta Căpran.

(Ana Magheru)

VREMEA

Giurgiu
ploaie ușoară
5.6 ° C
5.6 °
5.6 °
70 %
2.7kmh
100 %
mar
6 °
mie
8 °
joi
7 °
vin
5 °
sâm
8 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com