EDITORIAL. ”Păzea mo,  că urmează Pandemia de  coROMMAvirus”!

0
564

Așa cum observa un coleg de-al meu  zilele trecute într-un material video, cu fiecare zi ce trece ni se întorc ”valorile ” în țară. Este suficient să citești mărcile  mașinilor parcate în fața unităților  hoteliere din Municipiu  ca să îți dai seama câtă muncă au  depus băieții ăștia pe unde au fost ei, mai ales noaptea… Cum ce au muncit? Păi credeți că e ușor să scoți un bancomat din perete  doar cu dalta și ciocanu? Și uite așa ne-am pricopsit,  de Pandemia asta ,  numai cu muc și sfârc, mâncați-aș!

Și dă fericire c-au venitără înapoi, în mărinimia lui, fără ”frontiere” (dar-ar boala în ele că e pline dă oameni. Cum cine? Vămili soro, dă ele ziceam!), Guvernu le mai dă și mâncare… Moca! Păi cum vroiați, ăă? Că ei așa sunt obișnuiți. Numai spun cât dă  greu îi ții în casă pe Ordonanța asta. Că nomadul e nomad, frate,   ce să-i faci…Pe el trebuie să-l lași slobod , la ciordiles!

Păi n-a făcut bine Putin care le-a spus ălora ce s-au întors  la sânul mamei Rusia:…Tavariși …!  Aveți de ales: ori 15 zile de carantină ori 5 ani de…pușcărie!? Vî panimaete?  Ăsta da președinte. Are omu ăsta niște cohones de i se văd tocmai de la Casa Albă.

Un ” romman” abia întors din străinătate,  Bahoi Libanezu,  după ce fost băgat la carantină, împreună cu mai mulți prieteni, într-un centru din județul lui papa Dragnea, Roșiorii de Vede în Teleorman, s-a apucat zilele trecute să  transmită live, pe Facebook ,  imagini din hotel,  nemulțumit de condițiile de cazare, dar și de mâncarea primită.

Adică când dormea el pân corturili alea ridicate de autorități  prin coclaurii țărilor de unde tocmai s-a întors,  tot mofturi  d-astea avea Bahoi,  ăsta … Hai, Mucles!

Proaspătul carantinat s-a arătat tare  contrariat  de mâncarea puțină și  de calitatea roșiei primite …”fără calorii”!? Bă, ești prost? Bă, ești nebun? Scandalizat, ineditul personaj conchidea: ” – Mai bine la pușcărie, fraților!”… Să te audă Cel de sus, Libanezule… care ești!

Vizibil în suferință după confort,  de parcă până mai ieri locuise cu cortul numai la Hilton, Bahoi  a insistat arătând  imagini cu  baia camerei în care trebuie să stea izolat, împreună cu prietenii săi, deși știm că nu toți cei de-o etnie cu ei sunt prieteni,  de mici,  cu apa și săpunul.

Evident că imaginile, transmise live pe Facebook, au  devenit virale. Efectul însă a fost contrar a ceea ce aștepta Bahoi.  Sute de oameni s-au arătat revoltați de  pretențiile carantinatului , care probabil spera că odată intrat în țară  va fi tratat cu berbec la proțap și jacuzzi …

Marea nemulțumire a celor ce au urmărit acele imagini transmise live, este că astfel de indivizi,  ca Bahoi, iau în derâdere condițiile minime de confort oferite de statul român în plină Pandemie cu un virus ucigător, în ciuda faptului că majoritatea dintre aceștia  nu contribuie cu nimic la bugetul de stat. Iar pe deasupra, cetățenii onești sunt  frământați de perspectiva  că nu peste mult timp ,  ”valorile” astea, revenite în țară, vor trebui indemnizate. Cu ce bani? Păi tot cu bani din buzunarele noastre, ale tuturor.

Să nu mai spunem că o parte dintre ei,  la un moment dat se vor întoarce la ”profesiile” lor de bază (ca să nu le spunem obiceiuri), lăsându-ne fără portofele, fără autoturisme, tâlhărindu-ne ziua în amiaza mare, și sfidându-ne permanent,  batjocoritor,  ca de fiecare dată, fără ca autoritățile să le poată face ceva…

Asta nu înseamnă că toți sunt la fel. Sunt destui care chiar  muncesc pe rupte ca să-și întrețină familiile lăsate aici, în țară. Dar ce folosm că vine unul, doi, nouă  ca Bahoi și toată etnia s-a făcut de ”bahtă”!  

Și atunci nu îți vine să strigi către autorități :  Unde sunt domnilor  liderii acestei etnii, partidele și asociațiile rommilor în toată  această perioadă critică , ăăă? Stau ascunși ca gândacii , în  plină Pandemie COVID-19,  răsfățați  pe parcursul fiecărui an , cu sume importante  tocmai  pentru a veni în sprijinul coetnicilor. 

Ați văzut pe vreunul dintre acești indivizi,  doldora de ghiuluri, lanțuri, carduri ( cu mașini bengoase, despre care nimeni nu îi întreabă cum le-au obținut), dând cu zarul la vreo partidă ”umanitară” de barbut pentru  ca,  din euroii ăia câștigați ( bani pe care îi lipesc , de obicei,  pe fruntea VIP-urilor venite din Capitală să le cânte manele) ,  să facă vreo donație spitalului județean, ca să salveze o viață? CANCI!

 Pe indivizi ca Bahoi Libanezu o să-i vedeți nu peste mult timp înghesuindu-se la casele de pariuri sau să-și umple portbagajele  merțanelor cu ajutoare sociale primite de la UE, umplând aerul după amiezelor de vară cu fumul  gros și grețos al mititeilor puși la grătar.

Asta ne așteaptă…! Sau cum l-am auzit zilele trecute pe un confrate de-al lui Bahoi Libanezu, strigând cât îl țineau bojocii, de pe geamul limuzinei cu  boxele date la blană: Păzea mo , că urmează pandemia de coROMMAvirus…!

(Florian T.)

(NB. Materialul de față este un pamflet și de aceea  el trebuie  luat  ca atare)