Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate ECLIPSA PARȚIALĂ de SOARE, marți, la prânz, vizibilă și din România!

ECLIPSA PARȚIALĂ de SOARE, marți, la prânz, vizibilă și din România!

0
ECLIPSA PARȚIALĂ de SOARE, marți, la prânz, vizibilă și din România!

Conform specialiștilor Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, marți 25 octombrie, în jurul prânzului, va avea loc o eclipsă parţială de Soare ce va fi vizibilă şi din România.

Conform acelorași surse, „nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea!”

Acoperirea Soarelui va fi  între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%, mai precizează sursa citată.

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus, iar durata fenomenul va depinde de procentul de acoperire al Soarelui, acoperirea fiind mai mare și duratamai lungă.

Eclipsa va începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar la noi, în sud-est (evident vizibilă și din Giurgiu), la ora 12:28. În nord-vest ea va dura 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore și 26 minute.

Eclipsa va putea  fi observată de data aceasta fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. ”Cel mai bun filtru este Mylar, ce poate fi găsit la magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare”, mai transmite Observatorul Astronomic.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
52 %
1.9kmh
34 %
sâm
20 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
15 °
mie
5 °