De câteva zile, Dunărea înregistrează cote minime, negative, la Giurgiu. De la o zi la alta, conform site-ului afdj.ro, tendinţa permanentă este de scădere. La momentul documentării noastre (joi, 30 august, ora 11,00), nivelul apei Dunării era de -36 cm, în scădere cu 8 cm, iar tendinţa pentru următoarele două zile, tot de scădere, 1 până la 3 cm.

Pentru a afla ce înseamnă acest lucru, de ce se întâmplă să avem cote aproape istorice negative, dar şi cum afectează acest aspect navigaţia pe fluviu, ne-am adresat compartimentului Siguranţa Navigaţiei din cadrul Căpităniei Portului Giurgiu. Reprezentantul acestuia, Ion Neacşu, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

„Circulaţia pe Dunăre, în dreptul kilometrului 493, mai exact în zona Giurgiu, se desfăşoară relativ normal. Singurele restricţii, în această perioadă, sunt legate de încărcarea navelor, în sensul că nu mai încarcă la capacitate maximă, ci la un pescaj care să permită navigaţia fără probleme. Nu avem blocaje pe Dunăre, se circulă, cum vă spuneam, normal, atât în ceea ce priveşte navele de pasageri, cât şi cele de marfă. Sunt funcţionale şi bazinul, şi canalul Plantelor, se circulă”, ne preciza Ion Neacşu.

Referindu-se la cauzele care au dus la scăderea drastică a nivelului fluviului, reprezentantul compartimentului Siguranţa Navigaţiei, preciza că, în principal, este vorba despre lipsa precipitaţiilor, atât pe sectorul românesc, cât şi mult mai sus, pe Dunăre. Un alt motiv care ar putea explica nivelul scăzut este acela că hidrocentralele din amonte sunt închise, în sensul că reţin apa, pentru a-şi putea asigura funcţionarea.

„Şi pentru perioada următoare, din păcate, se menţine acelaşi trend de scădere a nivelului cotei. Încă nu putem spune dacă se va închide circulaţia pe Dunăre, sperăm să nu se ajungă la aşa ceva, dar vom comunica din vreme o asemenea decizie”, a încheiat reprezentatul Siguranţei Navigaţiei din cadrul Căpităniei Giurgiu.

(Jurnal)