Cu puțin timp în urmă, Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu blama orice declarație dată de către oficialii străini, mustrându-i chiar  printr-un mesaj tranșant, transmis ambasadorilor străini: ”Uită-te în ograda proprie…!” – spunea el.

Tăriceanu se arăta în acest mod  iritat  de  curajul reprezentanților străini de a emite păreri  total neavizate,  cât timp el și gruparea lui se luptă cu statul paralel, stat  profund nedrept cu infractorii și trădătorii. Declarația acestuia  de la acel moment se referea  atât la ambasadorii străini cât și la oficialii unor țări importante și aici ne referim în primul rând la preşedintele Franţei.   Mimând naționalismul  convulsiv , Tăriceanu  nu  se raportează la țări nesemnificative precum Franța, Germania  etc , ci doar în situații de excepție când trebuie să mai contractăm un împrumut  pentru a da pensii și salarii.

Dar iată că percepția lui Călin Popescu-Tăriceanu s-a schimbat  la foarte scurt timp… Zilele trecute el a avut o declarație elogioasă la adresa avocatului  lui Donald Trump, Rudy Giuliani,  avocatul ce a  condamnat excesele DNA şi protocoalele secrete ale justiţiei noastre , cerând măsuri pentru întărirea statului de drept.

De neînțeles această schimbare de atitudine față de ”agenturili străine” și inamicii  externi, nu credeți domnule Tăriceanu?!  Domnia sa  se arată prea entuziasmat  de  declarațiile  unui avocat  ce – așa cum el însuși  a recunoscut –  a primit bani, pentru a emite păreri   menite să îi aducă liniște și fericire cuplului  Dragnea- Tăriceanu.

Pentru a  înțelege unde a greșit Tăriceanu trebuie mai întâi să ne aplecăm  asupra  diferențelor dintre sistemul american de drept și cel românesc.

Potrivit unei legi statale, în SUA sunt incompatibile  pentru a fi jurați, anumite persoane precum   condamnații  penal, preoti, avocati, etc.

Poate observăm nuanța: ”  condamnați penali  sunt incompatibili să facă parte din  completul de jurați”!

Oare știe avocatul lui Donald Trump, că la noi categoria asta, în mod paradoxal,  este privilegiată  și că unii aflați în această postură  conduc chiar Guvernul României?

În consecință,  credem că replica  domnului Tăriceanu:  Uită-te în ograda proprie”, este mult mai adecvată  avocatullui lui Donald Trump decât pentru partenerii noștri  europeni, nu credeți?!

Mai mult de atât Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, crede că mai important este mesajul privind abuzurile din justiție și mai ales ale DNA, transmis de avocatul lui Donald Trump, Rudolf Giuliani decât faptul că acesta ar fi fost plătit (???). Altfel spus minciuna, informația falsă, sunt permise atâta timp cât ele servesc unui anumit grup de interese.  Liderul ALDE consideră în același timp că activitatea de lobby este normală în țările UE și în America.

Liderul ALDE a  mai precizat că firmele, sau cei care fac lobby,  realizează această activitate dacă au convingerea că pledează pentru o cauză corectă și această activitate este și legiferată și acceptată fără rezerve în toate țările Uniunii Europene și în America. “Nu văd de ce la noi ar trebui să fie pusă într-o cheie negativă” – se întreabă retoric Tăriceanu.

(Jurnal)

N.R.

Baza sistemului  judiciar American o reprezinta  tribunalele constituite la  nivelul fiecarui stat si doar o mica parte din litigii au fost solutionate de tribunalele federale. Curtile cu jurați   este  o procedura total straina  sistemului român contemporan , în schimb  pentru sistemul american reprezinta un important simbol al  justitiei .Sistemul  prezinta avantajul  unei judecati rationale  în care probele se  administreaza  in fata unor judecatori populari impartiali. Al saselea amendament  la Constitutia federala spune că, cităm:  „ în toate procesele  criminale , acuzatul beneficiaza de dreptul  la o judecata  rapida si publica  de un juriu partial al statului si districtului unde  s-a comis fapta”

De regulă  numărul juraţilor este de 12, însă jurisprudenţa  a  decis  ca o cerinţă minimă  constituirea juriului din minim 6 juraţi. Condiţia fundamentală este ca juraţii să fie reprezentativi pentru comunitatea  respectivă şi alegerea lor să se facă fără vreo discriminare, şi totodată  alegerea acestor juraţi   trebuie să se facă  cu respectarea  dreptului egal  al acuzatului de a fi judecat de  un juriu imparţial.