Drama muzicală „A Star Is Born”, cu Lady Gaga și Bradley Cooper, şi pelicula regizorului mexican Alfonso Cuarón „Roma”  au fost cotate cu cele mai mari şanse la ediţia din 2019 a Globurilor de Aur, care inaugurează sezonul premiilor de la Hollywood şi anticipează mult râvnitele premii Oscar, aşteptate la sfârşitul lunii februarie.

Cea de-a 76-a gală de decernare a Globurilor de Aur a avut loc loc duminică, 6 ianuarie, la hotelul Hilton din Beverly Hills, începând de la ora locală 17.00 , ora 3:00, ora României),  prezentată de actorii Sandra Oh şi Andy Samberg. Spre deosebire de ceremonia de acordare a Oscarurilor sau de alte astfel de competiţii, nu profesioniştii din industria filmului au votat de data aceasta, ci cei aproximativ 100 de membri ai Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association – HFPA).

Care au fost marii câştigători ?

Veteranul Michael Douglas a fost primul câştigător al serii, cu Globul de Aur primit pentru cel mai bun actor într-un serial. Producţia FX „The Americans” a primit premiul pentru cel mai bun serial-dramă. Christian Bale şi Olivia Colman, cei mai buni actori într-o comedie. Alfonso Cuaron a primit premiul pentru cel mai bun regizor.

Lungmetrajul „Green Book”, de Peter Farrelly, a fost marele câştigător al galei Globurilor de Aur 2019, cu trei premii, printre care şi cel pentru cea mai bună comedie, fiind secondat în top de drama în alb-negru „Roma”, de Alfonso Cuaron, şi filmul muzical „Bohemian Rhapsody„, cu câte două trofee, conform Mediafax.

Un film „road trip” a cărui acţiune are loc în anii 1960, într-o Americă segregată, „Green Book” a primit premiile Globul de Aur pentru cea mai bună comedie, cel mai bun actor într-un rol secundar (Mahershala Ali) şi cel mai bun scenariu, semnat de Nick Vallelonga, Brian Currie şi Peter Farrelly.

De asemenea, marele câştigător de anul trecut la Festivalul de la Veneţia, lungmetrajul semi-autobiografic în alb şi negru „Roma”, a primit două premii Globul de Aur, pentru cel mai bun film străin şi cea mai bună regie, semnată de Alfonso Cuaron. Una dintre cele mai lăudate producţii de gen ale platformei Netflix, filmul este o odă adusă oraşului natal al lui Cuaron, Ciudad de Mexico, prezentat la începuturile anilor 1970, despre care cineastul a declarat că este „incredibil de plin de semnificaţii” pentru el.

Globurile de Aur sunt renumite pentru imprevizibilitatea lor şi tocmai aceasta le face atât de interesante – a declarat pentru AFP Paul Dergarabedian, analist pentru societatea de specialitate comScore. Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează atât cele mai bune interpretări şi producţii din industria cinematografică, cât şi cele mai apreciate producţii pentru televiziune – din ce în ce mai populare şi, prin urmare, din ce în ce mai creative şi mai profitabile.

(Jurnal)