DSVSA Giurgiu anunță „controale şoc” cu ocazia sărbătorilor de iarnă

0
432

Se apropie perioada sărbătorilor de iarnă și carnea de porc devine una dintre vedetele acestei perioade.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va demara în perioada următoare controale specifice sărbătorilor de Crăciun, în toate zonele din ţară unde se comercializează carne de porc.

De săptămâna viitoare vom demara controale şoc premergătoare sărbătorilor de Crăciun, peste tot unde se comercializează carne de porc. În această perioadă, unii români pot cădea în capcană cumpărând carne de porc care nu este controlată sanitar-veterinar, pe motiv că achiziţionează carne cu gust, carne românească, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinella spiralis şi este o îngrijorare. Vom face informări cu riscurile consumului de carne din zonele neautorizate, vom da instrucţiuni cu ceea ce înseamnă trichineloza şi unde se recoltează probe. O să facem afişe pentru informarea consumatorilor”, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele Autorităţii, Mihai Ponea.

Potrivit sursei citate, medicii veterinari vor asigura permanenţa începând cu 1 decembrie, astfel încât oamenii să poată efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite din porcii sacrificaţi în gospodăriile proprii.

La nivelul județului Giurgiu, așa cum ne declara directoare adjunctă, Loredana Pițuru: „ Vor fi intensificate controalele în scopul aplicării unor măsuri adecvate pentru prevenirea și descurajarea comerțului ilegal cu animale (porci) vii și produse de origine animală în spații neamenajate. În acest sens se vor efectua controale oficiale în trafic având drept scop: verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA, în conformitate cu prevederile REG (CE) nr. 687/2020. Aceste controale vor avea un caracter nediscriminatoriu și se vor desfășura în trafic, în vederea verificării mijloacelor de transport a porcinelor vii și cărnii de porc.

          Vor avea loc verificări ale modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile alimentelor de origine animale și non animală din punct de vedere sanitar veterinar la nivelul unităților de tipul: carmangeriilor, măcelăriilor, magazinelor alimentare, unităților tip supermarket, depozite alimentare”.

(Jurnal)