Conform unui comunicat primit la redacție, în ultimele ore, misiunile  pompierilor giurgiuveni au vizat, în principal: acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 8 situații și  stingerea unui incendiu de vegetație uscată, pe A1.

Incendiul a avut loc miercuri, 12 ianuarie, după-amiază, la km 31. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. A ars vegetație uscată, pe o suprafață de aproximativ 10 mp. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.

O a doua intervenție a fost făcută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în bucătăria unei case din localitatea Malu. Evenimentul a avut loc tot miercuri, în jurul prânzului. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Aceștia au constatat faptul că ardeau aproximativ șase mp din tavan și rigips și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă. Din cauza incendiului s-au deteriorat masa și scaunele, o hotă și articole textile.

Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum deteriorat.

Pentru prevenirea unor astfel de situații neplăcute iată care sunt sfaturile pompierilor.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate măsuri care să asigure:

  • verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
  • curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
  • tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
  • îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
  • păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm. 

Surse: Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Giurgiu