Recent, municipiul nostru a găzduit, în organizarea Centrului Cultural Local „Ion Vinea”, două importante evenimente culturale: Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) și Concertul Extraordinar Româno-Coreean (24 ianuarie).

Ambele evenimente s-au bucurat de un succes răsunător în rândul publicului, însă nimeni nu a știut, până de curând, detalii „de culise” ale celor două manifestări culturale.

Despre acest aspect ne-a vorbit, de curând, prof. Virgil Pețanca, director al Centrului Cultural „Ion Vinea”:

„Sunt foarte puțini – și aici mă refer doar la cei apropiați – care cunosc faptul că cele două manifestări despre care vorbim, deși au costat o mulțime de bani, au fost făcute fără a cheltui, de fapt, vreun leu. Și nu din zgârcenie, ci pentru că nu avem buget, și chiar dacă l-am avea, ar fi total insuficient pentru a acoperi cheltuielile unor asemenea evenimente. Norocul nostru a fost că, în cazul Zilei Culturii Naționale, am avut un parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu, care a acoperit o parte a cheltuielilor. În ceea ce privește a doua manifestare culturală, Concertul Extraordinar Româno-Coreean, cu cinci instrumentiști din Republica Coreea, ei, bine, în acest caz, costurile evenimentului se ridicau la 15.000 de euro. Cum noi n-am avut bani…au plătit coreenii tot, inclusiv orchestra…Mă doare sufletul să o spun că nu am putut nici măcar să le asigur o noapte de cazare în Giurgiu…Doar ceva de protocol am avut, atât…!”, spunea prof. Virgil Pețanca.

Deși s-a aflat într-o situație atât de jenantă, Virgil Pețanca a fost invitat, alături de membrii Orchestrei „Valahia”, la un turneu de o lună în Coreea. Pentru cheltuielile legate de deplasare, ne spunea acesta, caută diverse soluții, dar despre acestea ne-a promis că ne va vorbi într-o viitoare întâlnire.

(A.L)