
Acum două decenii, un student punea în municipiul nostru, bazele unei afaceri pe care şi-a dorit-o, din prima clipă, una de succes, şi care să dăinuie peste generaţii. Acum, la 20 de ani, Marian Mihalcea, studentul de atunci – şi actualul administrator al AMM Giurgiu – priveşte cu aceeaşi speranţă la viitorul afacerii sale.
A pornit, în 1997, de la un proiect îndrăzneţ. Mulţi l-au admonestat, atunci, cu replici precum „Ai făcut o facultate să îţi faci o librărie”. Dar acesta a fost visul lui, şi găsise, pe piaţă, o nişă ce nu era pe deplin acoperită.
„Au trecut douăzeci de ani…o viaţă de om!Realizez că a trecut timpul abia atunci când, în magazin intră tineri care, la începuturile afacerii mele, veneau cu părinţii să îşi cumpere ghizdănelul şi rechizitele pentru grădiniţă, apoi pentru şcoală…iar acum vin ei, cu copiii lor! Mulţi dintre ei sunt chiar factori de decizie în societatea de azi”, ne mărturiseşte Marian Mihalcea.
La momentul în care a pornit la drum cu afacerea sa, în municipiu erau 14 magazine de profil…acum, au rămas două, dintre care al lui este unul. S-a făcut o selecţie naturală, bazată pe respectul faţă de clienţi, pe principiul că nu trebuie să faci rabat de la calitate, atunci când vrei să îţi câştigi un loc pe piaţă.
„Faptul că, tot timpul, mi-am dorit să am un spaţiu al meu, să nu depind de alţii, a contat foarte mult la dezvoltarea afacerii. Dacă voiam să fiu un simplu vânzător de caiete şi pixuri, poate mă găseaţi, acum, într-un mall sau într-un colţ, la supermarket. Însă identitatea noastră este AMM, este clădirea aceasta, este calitatea produselor pe care le oferim clienţilor, precum şi diversitatea”, mai afirma administratorul AMM.
Într-un oraş mic, cum este Giurgiu,fără prea multe posibilităţi economice, bazat pe „mica buticăreală”, să ţii o afacere de douăzeci de ani, cu posibilitatea de a o continua şi de a o extinde, înseamnă mult. Este un sentiment frumos, dar, când realizezi câte piedici ai avut de trecut, parcă ţi se pare că nu te afli în locul potrivit. „Am avut – şi, de ce să mint, încă mai am – momente în care îmi vine să renunţ. Astfel de momente au fost în anii de început ai afacerii, în special, când aveam „coadă” la uşă,dar nu de clienţi, ci de instituţii ale statului venite în control, cele mai multe cu scopul bine determinat de a mă închide. Nici atunci, nici acum nu duc lipsă de „binevoitori” care consideră că e mai simplu să stai pe margine şi să bârfeşti”, ne mai spunea Marian Mihalcea.
Şi totuşi, care este cheia succesului de două decenii pe piaţa – în primul rând – locală? Administratorul AMM nu ştie să existe vreun asemenea secret. Poate doar munca şi dedicaţia totală pentru dezvoltarea business-ului. „Cei care vor să se apuce de afaceri mai trebuie să ştie un lucru: afacerile de succes nu se fac într-un an, doi, ci în generaţii. E drept, cel mai greu moment este primul schimb de generaţii, dar apoi totul vine de la sine. Dacă vrei să te îmbogăţeşti rapid dintr-un business, atunci vorbim de haiducie, nu de afacere care să se dezvolte!”, îi sfătuieşte Marian Mihalcea pe cei care îşi doresc să înceapă o afacere. Şi i-ar mai sfătui un lucru: să nu îşi demareze, niciodată, o afacere pe baza unui „şablon” sau pe principiul că „la vecinul merge, deci trebuie să meargă şi la mine”.
Dacă ar lua-o de la capăt…administratorul AMM zâmbeşte şi spune că, probabil, acelaşi lucru l-ar face, dacă ar avea entuziasmul de atunci, şi experienţa de acum.
Înainte de a ne despărţi, am vrut să ne mai satisfacem o curiozitate profesională: de la ce vine denumirea AMM, mulţi dintre concetăţenii noştri afirmând că ar avea legături cu numele administratorului.
„Este o poveste veche…La începuturi, ne-am numit „Advertising Media Management”, dar, cum la acea vreme nu era epoca informaţională aşa de bine intrată pe piaţa românească, era mai greu de comunicat şi de înţeles un astfel de nume…aşa că ne-am decis să schimbăm numele în AMM”, ne-a mai povestit Marian Mihalcea.
(Jurnal)