20170227_125647Direcţia Control Trafic, Autorizaţii şi Administrativ, parte a Direcţiei Judeţene de Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic (DJTADJCT) Giurgiu, are ca principală atribuţie verificarea şi controlul activităţii de transport judeţean de marfă cu vehicule având masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi activitatea de transport public judeţean de persoane cu microbuze sau autobuze (cu capacitatea de transport mai mare de 10 locuri).

După cum ne declara directorul DJTADJCT Giurgiu, ing. Marius Olteanu, vehiculele care transportă marfă pe drumurile judeţene trebuie să se încadreze în limitele legale de încărcare, fără a depăşi masa totală sau pe axă a vehiculelor, stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997, privind regimul drumurilor. În funcţie de valorile de depăşire constatate, angajaţii Serviciului Control Trafic pot aplica sancţiuni de tip: atenţionare verbală, avertisment scris sau amendă contravenţională, în funcţie de gravitatea faptei.

Transportul de mărfuri generale se încadrează în limitele legale de încărcare. Depăşirile de greutate apar în cazul vehiculelor ce transportă material de balastieră (balast, nisip, pietriş, etc). Aceste vehicule sunt cele care produc cele mai mari deteriorări ale drumurilor judeţene şi disconfortul locuitorilor prin zgomot şi vibraţii asupra locuinţelor adiacente drumului, ne-a mai precizat ing. Marius Olteanu.

Tot domnia sa ne-a informat că în lunile de iarnă, ianuarie şi februarie 2017, circulaţia pe drumurile judeţene a fost redusă datorită temperaturilor scăzute, iar balastierele nu au livrat materiale, având activităţi de reparaţii şi întreţinere. Echipajele Serviciului Control Trafic au desfăşurat în perioada menţionată o activitate de prevenţie şi de informare a transportatorilor opriţi în trafic, dar şi a personalului de la balastiere, cu scopul respectării limitelor legale de încărcare.

În ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor, ni s-a precizat că din septembrie 2016, de când s-a reorganizat Direcţia şi până în prezent, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 43.350 lei.

În primăvară, se va acţiona cu 3 echipaje de control trafic, echipate cu instalaţii mobile de cântărire, în schimburi de zi şi de noapte, în special în zonele cu balastiere. Sudul judeţului: DJ 507 Giurgiu-Gostinu, DJ 503 Giurgiu-Toporu,  DJ 503A Giurgiu-Răsuceni, DJ 504 Giurgiu-Putineiu, DJ 504A Giurgiu-Gogoşari.

Nordul judeţului: DJ 601 Mârşa-Roata de Jos-Bolintin Deal, DJ 401A Bolintin Vale-Găiseni, DJ 601A Bacu-Cosoba, DJ 412A Adunaţii Copăceni-Mihăileşti-Bolintin Vale. 

Centrul judeţului: DJ 411 Clejani-Comana, DJ 603 Schitu-Comana, DJ 412 Colibaşi-Dobreni, DJ 401 Hotarele-Dobreni.

În zonele din sudul şi centrul judeţului se va verifica şi activitatea de transport a cerealelor, de la depozite la silozuri sau la locuri de consum, a subliniat directorul DJTADJCT Giurgiu.

Referitor la transportul public judeţean de persoane cu microbuze sau autobuze prin curse regulate sau regulate speciale, directorul Olteanu ne-a precizat că s-a constatat, la controalele efectuate, că această activitate se execută conform caietelor de sarcini ale traseelor, respectându-se orele de circulaţie, traseul stabilit, staţiile de oprire şi capacitatea de transport.

(Teodora Nicolau)