Directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu ne spune dacă vom putea cumpăra suficient gaz pentru susținerea furnizării căldurii către populație, în iarna 2022-2023

0
330

Pentru că nu ne mai desparte prea mult de lunile reci ale anului, când vom apela la sursele de căldură pe care le avem la îndemână, am solicitat un dialog cu directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu, ing. Sorin Cepraga, care ne-a adus câteva precizări privind modul în care vom traversa această iarnă ce se anunță, așa cum spun toți analiștii economici, extrem de critică pentru majoritatea cetățenilor.

 

Evident că înainte s-au făcut anumite scenarii de prognoză. Am transmis la Transgaz, Transgazul a transmis către ANRE, iar ANRE-ul, la rândul său a dat împărțirea către producători… Numai că Ordonanța 27 spune că  30% din necesarul  pentru populație trebuie asigurat de către  producători, până la data de 31 octombrie și înmagazinat de către  clienții finali, adică de noi Centralele Termice.

Și nu numai înmagazinat, ci totodată și plătit! Deocamdată am spune că stăm bine, având deja plătit 2,5 milioane de lei care înseamnă undeva la  3.700 de megavați, adică puțin sub 10% față de necesarul de gaz,  pe oraș, pe toată perioada de iarnă 2022-2023.

Ce mai avem în plus asigurat și cu certitudine de 100%  sunt contracte făcute pe gaz, tot pe baza Ordonanței 27, cu aceiași producători, gaz ce urmează a fi furnizat pe perioada celor 5 luni de sezon rece, adică în intervalul noiembrie-martie.

Avem din aceste contracte, deja plătite cantitățile de gaz pentru lunile noiembrie și decembrie, în jur de 5.000 de MW. Asta însemnând primele 2 luni de furnizare a căldurii din iarna următoare. Câte 2.500 de MW în fiecare lună… Totalul de circa 9.000 de MW ne-ar ajunge cam 70% din lunile noiembrie și decembrie, mai ales dacă va fi o iarnă mai blândă, ceea ce eu nu cred, ținând cont de faptul că prea blânde au fost în ultimii ani .

Lucrul cel mai grav este că, măcar la nivelul necesarului cerut de noi, conform Ordonanței 27, adică 30% din acel necesar pentru populație, trebuia să ne fie asigurat. Asta ar însemna 8.000 și ceva de MW…

Revenind la subiect, subliniez faptul că lucrul cel mai grav pentru noi, în iarna care vine este următorul: Prețul s-a plafonat la 370 de lei/MW (cu toate taxele incluse, cu TVA, cu accize cu tot…). Nu s-a făcut însă o plafonare  și la furnizorii de gaz. Așa că Furnizorul va lua gaz de pe piață sau  va achiziționa la rândul său gaz, la diverse prețuri de 700, 800, 900 de lei… pentru că nu i-a plafonat nimeni la sume. Astfel că diferența de la 370 până la 700, 800 de lei va trebui acoperită de către Guvernul României. Iată de ce Guvernul va avea nevoie de circa 6 miliarde de euro pentru a putea compensa sumele rezultate din diferențele de care vorbeam anterior.

 Și în felul ăsta vor veni furnizorii cu niște prețuri cât casa de mari, evident din dorința de a obține un profit cât mai mare. Întrebarea este de ce Guvernul a plafonat suma ce trebuie dată consumatorului final, dar nu a ținut seama de cât  își putea permite pentru a plăti diferența?

Însă problema cea mai mare este că Furnizorii nu mai vor să ne dea gaz  la prețul de 3.670 de lei, pentru că ei iau oricum mai mult nu pot aștepta un an sau poate și mai mult de atât,  până vor primi banii. Asta pentru că în marja lor față de prețul la care iau gazul, pe facturi, până la prețul cu care ne vinde nouă, profitul lui trebuie să fie de 13 lei, dar din doar acești 13 lei, lui nu-i va ajunge să plătească creditarea!

I-am dat dreptate directorului Termoelctrica în contextul în care tot mai mulți specialiști din domeniu  spun că problema mare a acestei ierni va fi găsirea unor furnizori care să furnizeze diferența de gaz de la ce avem contractat  și depozitat, la necesarul din luna respectivă.

Deci cam asta ar fi problema cu gazul în iarna următoare. Norocul nostru a fost că am mai avut din banii veniți de la Guvern pe Legea 259. Nu i-am cheltuit pe prostii  și astfel am achitat 25 de miliarde de lei, gaz  pentru iarna viitoare – ne mai preciza ing. Sorin Cepraga.

În consecință putem să dăm drumul la instalații la 1 noiembrie căci avem cu ce, chiar dacă nu avem încă toată cantitatea – a mai precizat directorul Uzinei Termolectrica în legătură cu accesul la cantitățile de gaz necesare punerii în funcțiune a sistemului de termoficare și funcționarea lui pe întreaga perioadă a iernii 2022-2023.

(Florian Tincu)