Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Directorul Termoelectrica Giurgiu explică ce sunt acelea REPARTITOARE și la ce folosesc ele, abonaților din sistemul de încălzire centralizat!

Directorul Termoelectrica Giurgiu explică ce sunt acelea REPARTITOARE și la ce folosesc ele, abonaților din sistemul de încălzire centralizat!

0
Directorul Termoelectrica Giurgiu explică ce sunt acelea REPARTITOARE și la ce folosesc ele, abonaților din sistemul de încălzire centralizat!

          Foto: Directorul TERMOELECTRICA Giurgiu, ing. Sorin CEPRAGA

Mai întâi de toate aș pleca de la noutatea că pentru persoanele vulnerabile se va acorda suma de 750 de lei pentru fiecare gospodărie. – preciza ing. Sorin Cepraga, directorul Termoelectrica Giurgiu.

 Cetățenii vulnerabili au primit deja cardurile de Energie, care vor fi valabile și la anul. Cardurile vor fi alimentate cu acești 750 de lei, în plus, față de suma alocată energiei, în valoare de 700 de lei .

Banii de pe cardurile de energie pot fi folosiți începând cu luna aprilie 2024. În continuare însă se manifestă neîncrederea cetățenilor în aceste repartitoare ce trebuie montate de fiecare, la domiciliu. Din păcate televiziunile au avut un rol negativ  în acest sens, căci fiecare dintre acestea are varianta ei în ceea ce privește rolul acestor repartitoare. 

În primul rând foarte multe mijloace media, atunci când vorbesc  de repartitoare, arată robinetul termostatat. Ăla este doar robinetul care reglează temperatura în cameră și ajută acele repartitoare ce se pun pe calorifer, cu sisteme de siguranță, ca să nu se înregistreze inutil consumul. 

Ce fac aceste repartitoare?  Îl ajută pe consumator să economisească energia. El pleacă de acasă, iar pe cele 5 trepte ale robinetului. stabilește temperatura pe care o dorește în cameră în absența sa. La treapta 1, atunci când în cameră sunt 14 grade. se închide robinetul și astfel nu se mai dă voie agentului termic să intre în calorifer.

La treapta 2  –  avem o temperatură de 16 grade, la 3 -18 grade, la 4-20 de grade, iar la 5 – 22 sau 24 de grade, în funcție de particularitatea robinetului. Oricum la 24 de grade este foarte cald în cameră.

Deci asta face robinetul termostatat, în timp ce repartitorul, ce se folosește în tandem cu acesta, are  scopul de a-și demonstra  eficiența . Adică, dacă nu îți pui repartitor termostatat, nu ai să poți să reduci niciodată căldura în apartament.

Repartitorul analizează diferența de temperatură dintre calorifer și mediul ambiant. Diferența o exemplifică prin niște puncte ce intră într-un soft foarte bine verificat de ANRR, realizat în urma studiilor și experienței celor ce l-au creat, din țările nordice (Finlanda, Suedia, Norvegia), unde se găsește vârful termoficării.

Ca atare, nu trebuie să fim îngrijorați când ni se măresc facturile, atunci când avem un vecin care își spune: -Da  de ce să mai dau eu drumul la căldură  că a dat drumul vecinul, care-mi încălzește pereții și totodată camera!  Odată cu asta, evident , consumul celui ce folosește în mod judicios caloriferele,  crește.

La ”paușal” e mai simplu căci  se împarte consumul total, la suprafața apartamentului  și fiecare plătește în funcție de  mărimea apartamentului. Pe când , în ceea ce privește  apartamentele cu repartitoare este nevoie ca locatarul de bloc să aibă cultura, caracterul, fair play-ul, bunul simț să-i spunem, de a nu profita de mijlocul de încălzire al vecinului de apartament. De aceea apar suspiciunile legate de acest sistem, atunci când vecinul dorește să profite de tine! 

Ăsta este, în cele din urmă, un furt legal! Poți însă să-i impui hoțului de vecin un consum minim, prin normative, în funcție de temperatura medie de afară. Adică  să îi spui: ” –  Băi vecine, tu n-ai consumat deloc, deși trebuia să consumi cel puțin ”atât”…nu-i așa? Îți pun cantitatea asta, ce la tine în repartitor nu apare deloc, pentru că l-ai închis, și astfel tu o să plătești pe asta, scăzând din consumul total și împărțind astfel la cei care au puncte, tot ce a rămas consumat! ” Că așa-i civilizat!

Ca cetățean al unei comunități, ca locatar la bloc, trebuie să te adaptezi la modul de conviețuire cu ceilalți vecini. Nu suntem în codru, ci pe o scară de bloc!

Ce înseamnă punctele de pe repartitoare? Ele înseamnă un procent din cantitatea de căldură, de la contorul de branșament, de la intrarea în scara blocului. 

O altă modalitate prin care se fură energia este facilitată de noua Lege care te obligă să pui repartitoare cu transmisie la distanță. Adică nu mai poate nimeni să mai facă nimic.

Ce se întâmpla până acum? Cititorul de contor,  citea repartitorul în noiembrie și ți-l dădea în martie… și în rest, cu ajutorul cititorului și a administratorului de asociație sau scară, se făceau tot felul de aranjamente.

În lunile decembrie, ianuarie și februarie puneau puncte foarte puține, ceea ce reprezenta un procent mic dintr-o cantitate mare, iar în lunile noiembrie și martie puneau toate punctele, asta însemnând un procent mare dintr-o cantitate foarte mică. În asta consta furtul! Acum nu se mai poate face asta, căci cititorul nu mai poate să umble la soft, datele fiind descărcate în calculator și astfel totul se calculează. Nu mai ai ce să faci!

Nu mai stă la mâna cititorului, dacă citește sau nu citește…! Dacă n-a trecut pe scară nu-i apare citirea. Asta este problema repartitoarelor. Din 2016, acest sistem de montare a repartitoarelor este, din păcvate,  an de an amânat , sau  prorogat termenul. De aceea nu cred că la anul se vor pune…

Părerea mea este că n-ar trebui ajutate doar persoanele vulnerabile, ci toată lumea. Asta pentru că montarea acestora și costul lor este costisitor. O mie de lei costă, tot sistemul la un apartament cu două camere, nu 750 de lei cât se alocă pentru asta. Un contor cu ultrasunete, cu tot cu robinet, cu montaj cu tot, se duce undeva la 300 de lei. Un apartament cu două camere are cel puțin 4 calorifere, ba chiar 5…Deci 5 x 300 lei înseamnă 1500 de lei!

Atunci de ce se dă doar 750 de lei? Și dacă dai, dă la toți, căci altfel nu pun oamenii repartitor, la prețul ăsta de cost. Mia aia de lei mai bine o dau la căldură decât să își pună repartitor și nici n-are încredere în teoria economisirii banilor, după cum eu am demonstrat mai devreme.

În primul rând trebuie să faci o pregătire prealabilă a cetățenilor. Să le spui unde se fură, de ce se fură, cum se fură și astfel să le oferi motive de siguranță, de încredere. 

Deși aceste repartitoare și-au dovedit eficiența, cadrul legislativ în care ar trebui introduse ele în apartamente este făcut în așa fel încât să nu se realizeze. De aceea este nevoie să explici mai întâi cetățenilor eficiența lor, nu să le arunci, așa, pe piață, ca pe trufandale:  – Hai la repartitoare neamule!… N-ai să convingi pe nimeni! Trebuie mai întâi să explici un an de zile și de abia pe urmă să faci această treabă. Dar cum s-o faci dacă tu ai dat drumul la centralele de apartament și ai distrus întregul sistem de termoficare!? – nea mai precizat directorul Societății Termoelectrica Giurgiu, ing. Sorin Cepraga.

(Florian TINCU)

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
17.2 °
47 %
1.9kmh
100 %
Dum
17 °
lun
20 °
mar
17 °
mie
18 °
joi
16 °