Cazurile de Coronavirus sunt departe de a se fi izolat complet, după cum au crezut mulți dintre noi, după măsurile de relaxare introduse din data de 9 martie în România. Ba dimpotrivă, ele au reapărut la fel de virulente în anumite cazuri.

Chiar dacă s-a renunțat la starea de alertă, giurgiuvenii trebuie să înțeleagă că acestui SARS Cov 2 nu i s-a cântat încă prohodul.

Zilele trecute într-o discuție telefonică avută cu directorul Spitalului județean de Urgență Giurgiu, Dragoș CHIVU, pe tema renunțării la carantinarea cazurilor de infectați cu Coronavirus, acesta ne spunea:

La noi în continuare se raportează cazurile în CoronaForce, nu putem lăsa garda jos, cel puțin în Spital se poartă mască echipament de protecție, atât pacienții cât și angajații. De asemenea, am reglementat vizitele, adică nu putem da drumul oricui în incinta spitalului… mai avem cazuri Covid, chiar și pe ATI.

Întrebat care este situația în acest moment în această privință directorul SJU ne-a spus:

 Avem 22 de pacienți pe secție și doi la Terapie intensivă. Se pare chiar că a crescut un pi numărul de cazuri. De exemplu față de săptămâna 7-13 martie, s-a observat chiar o dublare a numărului de infectări. E adevărat că este vorba de forme ușoare, dar ele apar încă și nu pot fi neglijate. De aceea noi suntem în continuare în alertă, chiar dacă lucrurile nu mai sunt la fel de grave ca înainte. Facem în continuare eforturi de a limita răspândirii bolii.

Dacă ne uităm în Secția de Urgență o să constatăm că numărul pacienților ce acuză infectarea este același. Este aceeași vânzoleală, trebuie să îi testezi… Noi nu putem să renunțăm la măsurilee de precauție. La noi pericolul nu a trecut. Potențialul infecțios există de la prezentarea pacientului, la ușă! Poate avea orice altă boală infectocontagioasă. Iată de ce este nevoie de a lua măsuri permanente de precauție. Forma infectărilor pacienților ce vin la noi este ușor spre mediu. Cazurile din ATI, mai grave, de obicei prezintă mai multe, comorbidități ce necesită și oxigenoterapie și alte intervenții. La rândul lor decesele survenite nu mai sunt la fel de multe ca în valul 4. Probabil că, încet, încet ne vom imuniza făcând boala. Chiar eu am avut în februarie Coronavirus, o formă ușoară și datorită vaccinurilor pe care le-am făcut.

În privința personalului medical, Dragoș Chivu ne spunea că nu peste mult timp se vor da examene pentru cei ce au fost angajați pentru perioada stării de urgență și de alertă.

Pentru că în Lege se precizează că nu pot ocupa aceste posturi mai mult de 30 de zile, după încetarea stării de aleră, să vedem acum ce facem cu acești oameni. Iată de ce ei trebuie să susțină un examen pentru a putea rămâne pe post, căci noi în continuare vom avea nevoie de ei. După publicarea în Monitorul Oficial nu mai rămâne decât să apară și normele – ne-a mai precizat directorul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, Dragoș CHIVU.

De precizat că deși lucrurile păreau că sunt ținute sub control în privința Coronavirusului, lucrurile nu sunt chiar așa. În Austria s-a revenit la starea de alertă în timp ce China a anunţat duminică o înăsprire a măsurilor de izolare la Jilin, după o escaladare a contagierilor cu COVID-19 în această provincie aflată la frontiera cu Coreea de Nord.

Conform Ministerului Sănătăţii, în România, 253 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore (n.red. – duminică, 20 martie) s-au înregistrat la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

(Florian Tincu)