Directorul Liceului „Tudor Vianu”, acuzat de „dictatură”

0
4607

Cu puțin timp în urmă, Mirela Manda, cadru didactic al Liceului giurgiuvean „Tudor Vianu” îl acuza, pe contul său personal de socializare, printr-o postare extrem de acidă, pe directorul unității de învățământ de – nici mai mult, nici mai puțin – dictatură.

„Văd și eu ce se mai întâmplă pe la noi la școală și m-aș adresa părinților care poate ar trebui să fie interesați de protecția copiilor lor – care pentru faptul că au ‘îndrăznit’ să își exprime niște nemulțumiri asumat, printr-o petiție, au fost supuși unor intimidări din partea unor polițiști.
Aceștia au intrat în unele clase (țintit?) elevii fiind luați la întrebați în legătura cu asta! Nu cunosc detalii referitoare la prezența lor: s-au autosesizat (?) pe ce motiv ? Au fost solicitați? de către cine?? Sigur, nu sunt de acord cu folosirea unui limbaj suburban prin postări sau știu și eu a unor însemne ilegale (iar pt asta desigur că se poate face o anchetă iar persoanele responsabile să răspundă).
Dar prezența Poliției nu avea în vedere așa ceva și oricum nu presupunea intrarea (iarăși abuzivă) peste profesori, în oră !
Dragi părinți, copiii dvs nu sunt niște îngerași… Noi ca profesori ne confruntăm cu multe probleme… ținuta lor, comportamentul de multe ori inadecvat într-o școală, lipsa de la ore, dezinteresul pt anumite materii din școală dar pentru asta există diriginți care pot gestiona situația.
Și chiar nemulțumirile lor pot fi ascultate și prin dialog se pot găsi soluții.
Dar noi nu am apelat niciodată la forțe de ordine pentru asta.
Vă solicit să vă exprimați o opinie!Da, Poliția să ne asigure siguranța pe stradă și în vremurile astea cu mii de deținuți eliberați chiar ar trebui o atenție sporită.
Sunt atâtea rețele de traficanți (droguri sau persoane) și în cazul că am avea elevi cu astfel de probleme, ok, faceți-vă datoria!
Sunt copii de ‘sus-puși’ care ne ucid pe șosele! Faceți-vă datoria! Ce căutați să intimidați niște elevi pt că și-au permis să își exprime niște nemulțumiri?? (…)
Îmi permit la final, ca simplu profesor al acestui liceu să vă solicit demisia, dna Directoare, dacă prezența Poliției a fost la chemarea Dvs! Sigur, îmi cer scuze public, anticipat, dacă este un neadevăr ceea ce am presupus aici dar oricum, stilul managerial, mai mult decât autoritar, cred că tot ar trebui puțin modificat!
Curând se fac 30 de ani de când traim și noi într-o democrație (așa “originală”cum e ea) iar vremea opresiunii din anii comunismului totuși s-a încheiat !
Ps. Mi-aș fi dorit ca aceste lucruri să le spun întâi într-un consiliu dar acum e moda transparenței și nu pot lăsa ca ele să fie ferecate după lanțul pus la poarta prin care trebuie să ne strecurăm când venim la școală!”, mai scria cadrul didactic nemulțumit.

După apariția acestor acuzații, și după ce mai mulți elevi ai liceului au confirmat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, sub protecția anonimatului, faptul că, într-adevăr, la Liceul „Tudor Vianu” au descins câțiva oameni ai legii, dar și că porțile instituției de învățământ sunt încuiate de la începutul până la finalul programului, ne-am adresat conducerii, pentru lămurirea acestor situații.

Directorul Liceului, Andras Ildiko, a precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:
„Din iulie anul acesta, am preluat conducerea liceului, cu intenția clară și exprimată că voi respecta legea! Referitor la acuzațiile că aș ține porțile încuiate, țin să vă precizez că există, în Statutul Elevului, articolul 15 litera k, în care spune clar: „elevii sub 18 ani nu au voie să părăsească perimetrul școlii în timpul programului.
La începutul anului școlar, o singură zi am pus în aplicare acest articol. Pe de altă parte, există Ordinul 1563/2008, publicat în 15 septembrie 2008, în care se prevăd clar alimentele ce pot fi comercializate minorilor.
În ciuda tuturor încercărilor de a aduce un agent economic în incinta liceului, care să și comercializeze aceste produse, nu am găsit pe nimeni dispus să respecte aceste prevederi. În aceste condiții, am luat decizia ca, la două pauze, să permitem, totuși, elevilor ieșirea din incinta școlii.
Determinant pentru decizia de a menține încuiate porțile de acces, iar intrarea în liceu se face numai după legitimarea celui care intră, a fost faptul că, din păcate, și nu o spun deloc cu mândrie, au fost înregistrate fapte nu tocmai ortodoxe în imediata apropiere a Liceului…
De aceea, există chiar un protocol de colaborare cu reprezentanții Poliției, avem un Plan local comun de acțiune, în cadrul căruia polițistul de proximitate are discuții cu elevii liceului nostru.
La evenimentul la care se face referire, țin să vă spun că nu a intrat nimeni în mod abuziv peste niciun elev, nu s-a încercat intimidarea nimănui. A fost o discuție civilizată, fără amenințări și fără alte probleme.
Sincer, regret că s-a ajuns aici, și nu înțeleg atitudinea colegei noastre…”, a încheiat directorul liceului „Tudor Vianu”, Andras Ildiko.

(Jurnal)