Deși simptomele  primăverii sunt tot mai evidente, temperaturile scăzute se simt  prezente, mai ales în timpul nopții. În consecință locuințele vor trebui încălzite în continuare pentru o bună bucată de timp. În acest sens ne-am adresat zilele trecute directorului Global Energy Production (GEP) – Giurgiu, ing. Sorin Cepraga, pentru a afla în ce condiții va continua distribuirea de agent termic către populație. Pentru sezonul 2018-2019 am avut o funcționare constantă, fără mari avarii, care să întrerupă pe o perioada mare furnizarea de agent termic, mai ales pe timp de noapte, ci doar, izolat, pe intervalul a câteva ore – spunea directorul GEP.  În mare parte aceste defecțiuni  au fost programate. Parametrii de funcționare  – în afara lunii noiembrie și începutul lunii decembrie când temperaturile au fost mai scăzute – în celelalte luni s-au situat în limite  normale. În ceea ce privește situația combustibilului necesar bunei funcționări a Centralei, pentru aprovizionarea orașului cu căldură, există un contract în derulare pe care l-am plătit în avans. Însă banii s-au cam terminat motiv pentru care de acum va trebui să plătim restul sumei datorate, din încasările pe facturile de la cetățeni. De aceea insistăm ca facturile să fie plătite într-un termen rezonabil. În acest sens am acceptat în continuare eșalonări la plata facturilor, pe un interval de 3 luni, cu plata primei rate  la semnarea contractului de eșalonare. Mă bucur că majoritatea celor ce au beneficiat de aceste eșalonări respectă  termenele stabilite. Cei ce nu se țin de ele sunt însă limitați, fiindu-le livrată căldura pe jumătate, sau sunt închiși definitiv – mai menționa directorul Cepraga.  

Întrebat care sunt datoriile cetățenilor la acest moment, Sorin Cepraga ne-a precizat: Ele se ridică la circa 3 milioane de lei, dar cei mai mulți dintre ei, circa 75%, au datorii de până la 500 de lei.

În edițiile viitoare vă vom prezenta situația investițiilor GEP, programul lor pe întreg Municipiul Giurgiu și cu cât ar putea scădea facturile de căldură după intrarea noilor centrale de zonă, în funcțiune.

(Florian Tincu)